Iako interakcija sa bebom često liči na jednosmernu ulicu, čini se da naš trud i beskrajni sati pevanja, igranja i čavrljanja oblikuju ključni deo njihovog ranog učenja. Zapravo, mnogo više toga se događa u njihovim malenim glavicama nego što smo mi toga svesni. 

Bebe tokom prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života

"Bebe imaju neverovatan kapacitet za učenje. Jedan od najvažnijih napredaka u dečjem razvoju bilo je otkriće da bebe počinju da uče i pre svog rođenja", rekla je psiholog Lin Dej i dodala kako je još neverovatnija činjenica da bebe tokom svoje prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života. 

"Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostruči kao posledica miliona veza između moždanih ćelija. Zato je toliko važno uvesti bogatu raznolikost čulnih iskustava u svakoj mogućoj prilici", kaže psiholog.

Beba od 0 - 6 meseci

Brbljajte im

Možda se čini očigledno, ali da ponovimo - puno pričajte svom detetu. "Bebe mogu da se povežu sa vašim glasom i to može da podstakne razvoj govora i jezika kasnije", kaže Monka Valrani, Montesori vaspitačica u jaslicama.

"Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji takođe treba da se fokusiraju na socijalni i emocionalni razvoj u ovom periodu, stoga grlite, držite i igrajte se sa svojom bebom često."

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

"Bebe vole aktivnosti koje omogućuju prilike za istraživanje, rešavanje problema i otkrića", kaže psiholog Dej. Materijali poput peska, vode i testa omogućavaju beskrajne prilike za otkrivanje posebnih svojstva svakog materijala.

"Jednako dobri primeri su i kutije sa poklopcima koje bebe mogu da otvaraju i zatvaraju, kocke u boji koje mogu da se slažu ili plastične čaše", dodaje.

Igračke sa teksturama

"Često, lepljivim i gnjecavim supstancama, punimo kesice koje mogu da se zatvore. Deca obožavaju da ih stiskaju", kaže Suzan Roberts, Montesori vaspitačica u jaslicama. Ona dodaje kako danas postoje mnoge igračke za bebe sa takvim mekanim, zgužvanim i škripavim delovima koji omogućuju mališanima da isprobaju različite teksture. To pomaže bebi da razvije svoje čulo dodira.

Ležanje na stomaku

"Bebe treba da leže na stomaku preko dana kako bi prošle kroz temeljne obrasce kretanja - podizanje glave, puzanje - koji stimuliraju obe strane mozga i postavljaju temelje za čitanje i pisanje", kaže psiholog. "Čak i pet minuta ležanja na stomaku dnevno može da ima pozitivni uticaj na oblik glavice i da eliminiše ili smanji potencijalne probleme."

Kako bi vreme provedeno na stomaku učinili još zabavnijim, pokušajte da stavite loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se dalje otkotrljati, a beba će ili 'plivati' svojim stomačićem ili će se podići na podlaktice kako bi je dohvatila.

Pevanje pesmica

"Muzika može da deluje kao stimulans da se brže 'poveže' mozak i ubrza mentalni razvoj deteta", kaže Karolina Krab, muzikoterapeu. "Glazba takođe može da pomogne razvoj govora kod male dece."

Svakako je korisno da uključite muziku u svakodnevnu rutinu i nemojte da brinete ako ne znate da pevati. Samo budite entuzijastični!

Čitajte znakove

Znakovni jezik može da se nauči između petog i šestog meseca života, a omogućuje fantastičan uvid u svet tvog mališana pre nego što on počne da govori.

"Znakovni jezik za bebe koristi jednostavne gestove ili znakove u kombinaciji sa govorom, kako bi deca mogla da iskomuniciraju šta im treba ili šta žele pre nego što su sposobna da koriste prave reči", objašnjava Kejti Meklin, psiholog i voditeljka radionica znakovnog jezika za bebe.

Gledajte bebu u lice

"Bebe obožavaju da gledaju u lica, posebno svoja prekrasna lica. To je zbog toga jer su u ranim fazama dominantne reakcije na pokrete i izraze lica, što se odnosi na njihov lični, socijalni i emocionalni razvoj. Uvek bi trebali da imate ogledala u nivou bebinog lica kako bi imala priliku da vidi sebe, ali i puno prilike da gledaju u lica svojih roditelja i druge dece", objašnjava Montesori učiteljica. 

Masaža

Redovno masiranje pomaže bebi da se smiri, ali i podstiče razvoj njenog mozga na mnogo načina. Svaka senzorna stimulacija pomaže u ubrzavanju mijelinizaciju mozga i nervnog sistema.

"Mijelinski omotač je zaštitni omotač oko bebinih nerava. Kada je živac potpuno izolovan, ubrzava penos impulsa iz mozga u ostatak tela. Kako se bebe ne rađaju sa potpuno obloženim živcima, svaka stimulacija kože, u koju spada i masaže za bebe pomaže u tom procesu. U suštini, to poboljšava komunikaciju mozga i tela deteta", kaže pedijatar Čeri Mekdonald. 

Budući da se većina bebinih glavnih moždanih veza stvara u prve tri godine života, poboljšanjem učinkovitosti komunikacije detetovog mozga, možemo dramatično povećati njihove sposobnosti učenja. Masažu bebe možete započeti od prvog dana!

Na sledećoj strani pogledajte kako možete stimulisati razvoje bebe od 6. do dvanaestog meseca...PageBreak

Foto: Shutterstock

Beba od 6 - 12 meseci

Pokreti

"Dinamične pesme i rime su odlična zabava za ovaj period", kaže Montesori vaspitačica. Vaše dete će naučiti da tapše rukama između šestog i osmog meseca, i tada će moći da učestvuje u mnogim pesmicama. "Podstičite aktivnost jer se na taj način telo razvija."

Za matematiku nikad nije prerano

"Postoje mnoge prilike kojima možemo da upoznamo bebe sa zvukovima brojeva već od najranijeg perioda", kaže psiholog. Pružanje prilike deci da dožive matematiku kroz igru pomaže im u izgradnji interesovanja za svako buduće učenje.

Deca takođe na taj način stiču razumevanje reda, na primer znajući da dva dolazi nakon jedan i da četiri dolaze nakon tri i tako dalje.

Neuredna igra

"Kreativnost u ovom periodu podrazumeva nered, ali to je sve deo zabave", kaže vaspitačica Roberts. "Pokušajte da koristite jogurt sa najmanjom kapljicom jestive boje kao boju. Neke bebe će koristiti svoje ruke, noge, a možda čak i laktove i kolena da bi isprobala da slika. Naša deca u jaslicama takođe vole svoje ruke da zaprljaju šarenim špagetama i želeu. Sve je to deo sigurne, neuredne, ali zabavne i kreativne aktivnosti." 

Usavršavanje pincetnog hvata

Razvoj fine motorike započinje pincetnim hvatom, koji se javlja između 9. i 12. meseca života. Tada je dete u stanju da uhvati sitnije predmete koje ne zahvata celim dlanom već kažiprstom i palcem.

To je početak niza aktivnosti koje razvijaju finu motoriku koja svoj maksimum doseže grafomotorikom, odnosno sposobnošću pisanja. 

U ovom periodu bebe obožavaju aktivnosti koje podstiču upotrebu pincetnog hvata. "Sve aktivnosti fine manipulacije, kao na primer razno sortiranje sitnih predmeta, prema obliku, boji i veličini, igranje sa plastelinom.. su igre koje podstiču bebe da istražuju prostorne odnose i formiraju temelj za geometriju i brojeve. Međutim, imajte na umu da pošto se prostorna svest još uvek razvija, pa je bebama teško da postave određen oblik u odgovarajuću rupu ili da stave komad slagalice na pravo mesto", objašnjava dr Dej.

Igra s instrumentima

"Uložite u neke udaraljke ili napravite sopstvene - šuštavci, zvona, kastanjete i tambure dostupni su u svim lokalnim prodavnicama igračkama", kaže muzikoterapeut. U svakom slučaju, uvek možete da improvizujete. Udarajte plastične čaše i posude jedne u druge, napunite praznu ambalažu šampona sa pirinčem kako bi napravila zvečku i slično."

Rekviziti su takođe zabavni element u muzici. Probajte da sakrijete lice dok pevate 'Ku - ku' ili pokazujte detetu slike koje idu uz pesme koje pevate i slušate - na taj način će deca brže naučiti da povezuju pojmove", dodaje terapeutkinja.