Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od prvog dana do prvog rođendana: 13 korisnih aktivnosti za razvoj bebinog mozga

Pomoću jednostavnih i zabavnih igrica učinite da pametna glavica vašeg mališana još više 'poraste'.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako interakcija sa bebom često liči na jednosmernu ulicu, čini se da naš trud i beskrajni sati pevanja, igranja i čavrljanja oblikuju ključni deo njihovog ranog učenja. Zapravo, mnogo više toga se događa u njihovim malenim glavicama nego što smo mi toga svesni. 

Bebe tokom prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života

"Bebe imaju neverovatan kapacitet za učenje. Jedan od najvažnijih napredaka u dečjem razvoju bilo je otkriće da bebe počinju da uče i pre svog rođenja", rekla je psiholog Lin Dej i dodala kako je još neverovatnija činjenica da bebe tokom svoje prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života. 

"Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostruči kao posledica miliona veza između moždanih ćelija. Zato je toliko važno uvesti bogatu raznolikost čulnih iskustava u svakoj mogućoj prilici", kaže psiholog.

Povezane vesti

Beba od 0 - 6 meseci

Brbljajte im

Možda se čini očigledno, ali da ponovimo - puno pričajte svom detetu. "Bebe mogu da se povežu sa vašim glasom i to može da podstakne razvoj govora i jezika kasnije", kaže Monka Valrani, Montesori vaspitačica u jaslicama.

"Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji takođe treba da se fokusiraju na socijalni i emocionalni razvoj u ovom periodu, stoga grlite, držite i igrajte se sa svojom bebom često."

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

"Bebe vole aktivnosti koje omogućuju prilike za istraživanje, rešavanje problema i otkrića", kaže psiholog Dej. Materijali poput peska, vode i testa omogućavaju beskrajne prilike za otkrivanje posebnih svojstva svakog materijala.

"Jednako dobri primeri su i kutije sa poklopcima koje bebe mogu da otvaraju i zatvaraju, kocke u boji koje mogu da se slažu ili plastične čaše", dodaje.

Igračke sa teksturama

"Često, lepljivim i gnjecavim supstancama, punimo kesice koje mogu da se zatvore. Deca obožavaju da ih stiskaju", kaže Suzan Roberts, Montesori vaspitačica u jaslicama. Ona dodaje kako danas postoje mnoge igračke za bebe sa takvim mekanim, zgužvanim i škripavim delovima koji omogućuju mališanima da isprobaju različite teksture. To pomaže bebi da razvije svoje čulo dodira.

Ležanje na stomaku

"Bebe treba da leže na stomaku preko dana kako bi prošle kroz temeljne obrasce kretanja - podizanje glave, puzanje - koji stimuliraju obe strane mozga i postavljaju temelje za čitanje i pisanje", kaže psiholog. "Čak i pet minuta ležanja na stomaku dnevno može da ima pozitivni uticaj na oblik glavice i da eliminiše ili smanji potencijalne probleme."

Kako bi vreme provedeno na stomaku učinili još zabavnijim, pokušajte da stavite loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se dalje otkotrljati, a beba će ili 'plivati' svojim stomačićem ili će se podići na podlaktice kako bi je dohvatila.

Povezane vesti

Pevanje pesmica

"Muzika može da deluje kao stimulans da se brže 'poveže' mozak i ubrza mentalni razvoj deteta", kaže Karolina Krab, muzikoterapeu. "Glazba takođe može da pomogne razvoj govora kod male dece."

Svakako je korisno da uključite muziku u svakodnevnu rutinu i nemojte da brinete ako ne znate da pevati. Samo budite entuzijastični!

Čitajte znakove

Znakovni jezik može da se nauči između petog i šestog meseca života, a omogućuje fantastičan uvid u svet tvog mališana pre nego što on počne da govori.

"Znakovni jezik za bebe koristi jednostavne gestove ili znakove u kombinaciji sa govorom, kako bi deca mogla da iskomuniciraju šta im treba ili šta žele pre nego što su sposobna da koriste prave reči", objašnjava Kejti Meklin, psiholog i voditeljka radionica znakovnog jezika za bebe.

Gledajte bebu u lice

"Bebe obožavaju da gledaju u lica, posebno svoja prekrasna lica. To je zbog toga jer su u ranim fazama dominantne reakcije na pokrete i izraze lica, što se odnosi na njihov lični, socijalni i emocionalni razvoj. Uvek bi trebali da imate ogledala u nivou bebinog lica kako bi imala priliku da vidi sebe, ali i puno prilike da gledaju u lica svojih roditelja i druge dece", objašnjava Montesori učiteljica. 

Povezane vesti

Masaža

Redovno masiranje pomaže bebi da se smiri, ali i podstiče razvoj njenog mozga na mnogo načina. Svaka senzorna stimulacija pomaže u ubrzavanju mijelinizaciju mozga i nervnog sistema.

"Mijelinski omotač je zaštitni omotač oko bebinih nerava. Kada je živac potpuno izolovan, ubrzava penos impulsa iz mozga u ostatak tela. Kako se bebe ne rađaju sa potpuno obloženim živcima, svaka stimulacija kože, u koju spada i masaže za bebe pomaže u tom procesu. U suštini, to poboljšava komunikaciju mozga i tela deteta", kaže pedijatar Čeri Mekdonald. 

Budući da se većina bebinih glavnih moždanih veza stvara u prve tri godine života, poboljšanjem učinkovitosti komunikacije detetovog mozga, možemo dramatično povećati njihove sposobnosti učenja. Masažu bebe možete započeti od prvog dana!

Na sledećoj strani pogledajte kako možete stimulisati razvoje bebe od 6. do dvanaestog meseca...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica