Nicanje zubića nije situacija, već dugotrajan proces, koji ume i te kako da namuči kako decu, tako i roditelje. Od davnina, pa sve do danas, traže se i znaju brojni načini na koje se bebama pomaže u procesu nicanja zubića, od kojih su neki dosta uspešni, neki manje uspešniji, ali svi zajedno daju vrlo dobre rezultate, a to je smirenost bebe i manji bolovi koji pored svega toga ipak moraju da isprate nicanje svih prvih zubića.

Ukoliko ste u ovakvoj situaciji, te vašem detetu rastu prvi zubići, evo nekoliko načina na koje možete pomoći i svom detetu, ali i sebi, jer nećete morati svakog dana da gledate svoje dete uplakano i neraspoloženo.

Kada beba dođe u kuću, osim velike radosti, sreće, mnogo uzbuđenja i usplahirenosti, dolazi i dosta nervoze i straha, jer ipak nije sasvim jednostavno bebu podizati i odgajati po svim pravilima. Tako se svi roditelji susreću sa brojnim problemima, od menjanja pelena, kupanja, hranjenja, sticanja nekih prvih navika, pa sve do onih nešto ozbiljnijih situacija, kao što su grčevi, virusi, prehlade, pa pored ostalih, i nicanje prvih zubića.

Ovo su isprobani i najjednostavniji načini da bebi vratite razigrani osmeh i lepo raspoloženje i u ovom periodu. 

Ogrlice za bebe

Još od pamtiveka postoji jedna supstanca, tačnije kamen, koji se koristi u brojnim problemima kada je zdravlje u pitanju, a još više kao preventiva, a to je ćilibar. Baš od ćilibara prave se ogrlice za bebe koje se na prvom mestu koriste kako bi bebe lakše podnele taj period izrastanja prvih zubića.

Ogrlice za bebe nose se oko vrata, tik uz kožu, te u dodiru sa temperaturom tela otpušta ćilibarsku kiselinu koja prodire u krvotok, te na taj način umanjuje bol, ali ujedno i smanjuje povišenu telesnu temperaturu, koja je uvek propratna u procesu nicanja zuba.

Ogrlice za bebe su lek za nicanje zuba koji nije poznat od skoro, već se vekovima koriste, što pokazuje da je to definitivno jedno od najboljih rešenja ovog problema. Osim toga što će umanjiti bol i telesnu temperaturu, ove ogrlice za bebe su dobre i za imunitet deteta, jer na njega deluju osnažujuće, što je svakako jedna od odličnih benificija i nus pojava ogrlice za bebe izrađene od ćilibara. 

Glodalice

Trenutno rešenje uvek možete pronaću u glodalicama, koje možete kupiti bilo gde u apoteci. Budući da su raznih oblika, raznih boja, bebama su veoma zanimljive, pa će voleti njima ujedno i da se igraju.

Uvek pre upotrebe dobro operite toplom vodom glodalicu, nakon čega je potrebno da je ostavite pod mlazom hladne vode da se sasvim ohladi, a možete je staviti desetak minuta i u frižider. Beba će je ujedati, a neravnine na njoj će pomoći da se smanji svrab, kao i sam bol, jer je glodalica hladnija, taman toliko koliko je potrebno da se bol umanji ili sasvim nestane.

Naravno, ovo nije trajno rešenje, već trenutno, kada baš nemate drugo. Osim glodalice, uvek možete da operete dobro svoje ruke i da date detetu da ujeda zglobove prstiju, jer će to u velikoj meri smanjiti sav pritisak koji se u vilici stvara tokom nicanja prvih zuba.