Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe: Sve što bi roditelji trebalo da znaju o leškarenju na stomaku

Iako bebe često negoduju kada ih stavite na stomak, ovaj položaj je veoma važan za njihov razvoj. Saznajte koliko dnevno bi trebalo da dete leži okrenuto ka podu i kako da ga odobrovoljite i zabavite dok leškari na stomačiću... ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

I dok se većina roditelja fokusira na to da njihova beba spava na leđima, mnogi zaboravljaju koliko je leškarenje na stomaku bitno. Vreme provedeno na stomačiću doprinosi razvoju bebe na više načina. Osim što sprečava pojavu sindroma zaležene glave, bebe se na taj način pripremaju za prevrtanje i puženje. Kroz vreme koje provodi na stomačiću beba se fizički osposobljava za dalji razvoj i nove pokrete. Postepeno ćete primetiti kako su kod deteta sve vidljiviji mišići na rukama, gornjem delu leđa i ramenima.

Osnovne stvari koje roditelji treba da znaju o leškarenju na stomačiću

Američka akademija pedijatara smatra da ne treba puno čekati kako bi beba počela da leži na stomaku. Zapravo, bebe rođene u terminu i one koje nemaju nikakvih zdravstvenih probema mogu se staviti na stomak već po dolasku kući iz porodilišta. Naravno dok su budne i uz stalni nadzor.

Povezane vesti

Nemojte se iznenaditi ukoliko se vašoj bebi ležanje na stomaku ne svidi odmah i ukoliko se početni pokušaji završe otporom. 

“Bebe obično ne vole da se okreću na stomak i mogu biti prilično mrzovoljne zbog toga. Prvi put će možda izdržati samo jedan minut, dok ne počnu da plaču. Zato je potrebno postepeno ih navikavati da budu u tom položaju”, kaže pedijatar Majkl MekKena iz Rilej bolnice na Univerzitetu Indijana.

Koliko je onda vremena provedenog na stomačiću dovoljno? Kada su u pitanju novorođene bebe, onda je dovoljno dve do tri sesije dnevno u trajanju od tri do pet minuta, a najidelanije vreme je nakon spavanja ili menjanja pelena. “Ukoliko se beba protivi da bude okrenuta na stomak, nemojte je siliti, već probajte u nekom sledećem trenutku”, savetuje pedijatrica Ašanti Vuds.

Povezane vesti

Kako prolazi vreme, vaša beba će verovatno početi da uživa u svom “treningu”, te možete postepeno da povećavate broj i trajanje sesija ležanja na stomaku. Između bebinog trećeg i četvrtog meseca, ona bi trebalo da provede bar 20 do 30 minuta dnevno na stomaku. Držite se te prakse sve dok beba ne bude sposobna da se sama okrene, što bi trebalo da se dogodi oko petog ili šestog meseca starosti.

Kako da navikavate bebu da leži na stomaku

Kao i većina vežbi, vreme provedeno na stomačiću je prilično jednostavno. Postavite meku prostirku ili ćebence na ravnu površinu i stavite bebu preko. Idealno mesto za ležanje na stomaku je pod, ali bebu takođe možete staviti i na svoj stomak, grudi ili krilo. To što će videti vaše lice može biti podsticaj za bebu da joj glavica bude podignuta, što je vrlo bitno, jer na taj način jača mišiće na vratu. Ipak roditelji lišeni sna (čitajte: svi mi) mogu vrlo lako doći u iskušenje da zadremaju, a takođe može zaspati i beba zbog uzajamnog stvaranja toplote. 

Povezane vesti

Pedijatri roditeljima savetuju da budu strpljivi i da, ukoliko beba ipak ne želi da leži na stomaku, probaju da je postave da leži na stranu. Američka akademija predlaže da se iza bebinih leđa stavi smotani peškir, kao i smotani peškirić za lice ispod bebine glave, ukoliko je potrebno pridržavati je. Bebine ručice treba da budu ispred nje, a obe noge napred, savijenih kolena zbog udobnosti. Bebu okrenite na drugu stranu svakih 10 do 15 minuta.

Kako da leškarenje na stomačiću bude zabavno

U idealnom svetu, vaša beba će se sama zanimati dok leži na stomaku, ali uglavnom je mnogima od njih potrebna neka vrsta stimulacije za to vreme. Zbog toga bi roditelji trebalo da pronađu način da bebi zaokupe pažnju, a to će najlakše učiniti tako što će izvaditi neku igračku i staviti je malo dalje od nje, tako da beba mora da se ispruži i dohvati je. Takođe, možete vrteti igračku ispred bebe. “Pomerajte bebine ručice, čitajte joj, pevajte ili stavite ispod nje prostirke različitih boja - bilo šta što će držati njenu pažnju”, savetuje doktor MekKena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica