Novine u sedmom mesecu se odnose na meso, žumance i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž i ovas).

• Od mesa, odojčetu u ovom uzrastu može da se da: pileće, ćureće, teleće, juneće i jagnjeće meso - obareno u supi i sitno iseckano. Umesto mesa, može da se da soja.

• Žumance se daje kao tvrdo kuvano, pa ispasirano, kao dodatak mlečnoj kaši ili slanom obroku. Uvodi se postepeno (počinje se sa osminom, pa se količina iz dana u dan polako povećava, u roku od 10-15 dana, dok se ne dođe do celog žumanceta). Ne preporučuje se istog dana davanje i mesa i žumanceta, već naizmenično.

• Žitarice koje sadrže gluten mogu da se dodaju mlečnoj ili voćnoj kaši.

• Od voća, mogu da se daju banane i sezonsko voće (jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, marele) - i to kao sveže, oljušteno i pasirano.

• Bebi može da se ponudi jogurt ili kiselo mleko, ali se 'obično' kravlje mleko - za odojčad koja više ne sisa, još uvek ne preporučuje. U nedostatku majčinog mleka, daje se mlečna formula sa oznakom 2.

Između doručka i ručka, ili ručka i večere, bebi može da se ponudi voćni sok, mada u tome ne treba preterivati. Jer, prekomerno konzumiranje sokova je najčešći uzrok gojaznosti kod male dece, a navika pijenja iz flašice je osnovni uzrok kvarenja mlečnih zuba.

Recepti za ručak

Tikvice i kukuruzni griz

Tikvicu iseckati na kocke, otprilike veličine 1x1 cm, i kuvati u oko 2dl vode. Kada su na pola gotove, dodati tri kašike kukurznog griza i kuvati dok ne omeška. Sve izgnječiti viljuškom i dodati malo maslinovog ulja.

Karabatak sa povrćem

U malo vode kuvati karabatak, dve šargarepe, pola crnog luka, dva peršuna i jedan krompir srednje veličine. Kada je skuvano sve izblendati, ili izblendati samo meso, a povrće izgnječiti viljuškom.

Pilav sa karfiolom

U malo vode kuvati pileće belo meso isečeno na kocke, šargarepu, peršun, a pri kraju kuvanja odati i šaku cvetova karfiola. Oko 10 minuta pred kraju, odsuti višak tečnosti, pa dodati kašiku pirinča, pa kuvati dok ne bude gotov pirinač. Deo mesa izblendirati sa malo odsute tečnosti, a povrće, sa najviše karfiola i pirinča izgnječiti viljuškom i pomešati sa mesom.

Krompir i grašak

Kuvati krompir sa malo graška, a pri krajukuvanja dodati četvrtinu tikvice i kuvati dok ne omekša. Kada je skuvano, grašak propasirati kroz cediljku, a tikvice i krompir izgnječiti viljuškom. Sve pomešati i dodati malo maslinovog ulja.

Šargarepa, karfiol i kukuruzni griz

Sitno iseckati pola šargarepe, i kuvati u malo vode zajedno sa šakom cvetova karfiola. Pred kraj dodati dve kašike kukuruznog griza. Povremeno dodavati malo vode kako ne bi bilo mnogo gusto. Kada je gotovo, sve izgnječiti viljuškom i dodati par kapljica maslinovog ulja.

Ručak za celu porodicu

U većoj šerpi skuvati nekoliko pari bataka i karabataka, zelen za supu, luk, veliko parče karfiola i pola žute paprike. Kada je skuvano procediti i odsuti deo tečnosti i u njoj skuvati pirinač za sve.

Za bebu izblendati ili izgnječiti viljuškom.

Recepti preuzeti iz knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte", dr mr. med Marije Mandić