Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snažna i zdrava beba: 4 vežbe za jačanje bebinih mišića

Dobrodošli u bebi teretanu! Donosimo vam nekoliko jednostavnih vežbi koje će vašem mališanu pomoći da poraste i ojača.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Možda vam se čini da vaša beba provodi mnogo vremena ležeći i ne radeći ništa, ali ona zapravo svakog dana ima snažan trening. Bez obzira da li ručicama u nešto udara, šutira nožicama ili se koprca dok joj menjate pelene, ona radi na izgradnji svojih malih mišića. I sve te aktivnosti važne su za njen motorni razvoj - trebaće joj jaki mišići da bi držala glavicu, da se okreće, sedi, puzi i kasnije hoda. Osim toga, fizička aktivnost se isplati i zbog boljeg sna, manje probirljivosti i uopšte srećnijeg deteta koje je spremno da se igra i uči, objašnjava Mina Čintapali, pedijatar iz San Antonia. 

Povezane vesti

Uz pomoć ovih vežbi vi možete postati bebin lični trener:

Stomačić

Vaša beba provodi većinu vremena na leđima. Međutim, okretanje na stomačić pomaže izgradnji mišića u vratu, rukama, ramenima, leđima i stomaku, kaže Robert Pantel, pedijatar i autor knjige “Briga o vašem detetu”. Američka akademija pedijatara ističe da bebu možete okrenuti na stomak već prvog dana kada stigne kući iz bolnice, naravno pod nadzorom. Počnite sa kratkim serijama od tri do pet minuta. Nakon što postavite bebu da leži na ćebencetu okrenutu na stomak, lezite i sami pored nje kako bi imala društvo. Smejte se, pričajte, pevajte, pravite smešne grimase, animirajte je ključevima ili zvečkom. Na taj način će te je zainteresovati i naterati da gleda oko sebe, poželi da hvata ručicama, šutira, a sve to podstiče razvoj mišića. Postoji mogućnost da se bebi neće previše svideti da leži na stomaku, ali uz vežbu i jače mišiće, vremenom će početi da uživa. Kako beba bude postajala sve snažnija, tako i vi produžujte njeno vreme provedeno na stomaku. Nastavite tako sve dok ne uspe sama da se okrene.

  Foto: Shutterstock

Sedeći položaj

Stavljanje bebe u sedeći položaj je još jedan dobar način da ojačate njene mišiće u ramenima, na stomaku, leđima i rukama, ističe Stiv Sanders, pedijatar i autor knjige “Podsticaj fizičke aktivnosti kod beba”. Dok je beba na leđima, uhvatite je za podlaktice i nežno je privucite ka sebi. Vežbe sa sedenjem možete početi da praktikujete oko šeste nedelje. Ukoliko je beba suviše mala da bi sama držala glavicu, umesto da je povučete za podlaktice, stavite svoje ruke iza njenih ramena pridržavajući joj glavu rukama kako ne bi padala nazad.

Povezane vesti

Biciklizam

Da li vas je mama ikada savetovala da okrećete bebine nožice kao pedale kako biste joj pomogli da se oslobodi gasova? To nije samo prirodna metoda za ovaj problem, već i dobar način za razvoj nogu, kukova, kolena i trbušnjaka. Ovaj pokret omogućava povećanje fleksibilnosti, kao i opseg pokreta. “Postavite bebu na leđa i lagano joj okrećite nožice kao da vozi bicikl”, savetuje doktorka Čintapali. Smešite se, pevajte ili proizvodite zvuke “brm-brm” ili “ću-ću” dok to radite. Ponovite pokrete tri do pet puta, napravite pauzu, pa ponovite. Nastavite sve dok beba pokazuje interesovanje.

Povezane vesti

Dizanje tegova

Podizanje različitih predmeta je odličan način da izgradite bebinu sposobnost hvatanja, poboljšate njenu koordinaciju oko-ruka i pomognete joj da ojača mišiće ramena, ruku i šake, kaže Anđela Taker, regionalna direktorka “Male teretane”, američkog lanca dečijih teretana. Čim beba počne da hvata predmete, obično oko trećeg ili četvrtog meseca, koristite sve što se može upotrebiti da joj privučete pažnju - zvečke, male igračke i druge predmete različitih oblika i veličina. Stavite bebu u njenu visoku stolicu ili gde god se oseća lepo i postavite mali asortiman ovih predmete ispred nje. Ohrabrite je da podigne neki od ovih predmeta, spustite ga, zatim ga ponovo podignite ili pređite na drugi. Možda ćete prvih nekoliko puta morati da joj pokažete kako se to radi, ali će ona brzo naučiti, posebno ukoliko predmeti imaju neki zvuk, svetle ili daju bilo kakvu drugu nagradu za dobro obavljen posao.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica