Nošenje bebe je u teoriji prilično jednostavno, međutim, u praksi je nošenje prava umetnost sa kojom mnogi roditelji imaju problema, iako to ne žele da priznaju.

Kako god, ako ste među njima, trebalo bi da znate da je vaša zbunjenost sasvim normalna budući da nosiljke mogu biti prilično komplikovane. 

Da bismo vam pomogli, donosimo nekoliko najčešćih grešaka koje roditelji prave prilikom korišćenja nosiljki, a koje ćete vi, nadamo se, izbeći...

Pogrešna veličina nosiljke

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih roditelji odustaju od nošenja bebe jeste to što njihova oprema nije odgovarajuće veličine. Nosiljka ili marama ne sme da bude ni prevelika ni premala, kao ni previše tesna ili opuštena. Zato je najbolje da na licu mesta probate da li nosiljka odgovara vašoj bebi.

Mnogi ne čitaju uputstvo upotrebe

Kao što smo već spomenuli, nošenje je super lako u teoriji, ali u praksi zahteva puno vežbe. Nemojte da očekujete da će prvo nošenje proći u savršenom redu i dajte sebi vremena da usavršite nošenje u svim vrstama nosiljki, posebno onim koje su pravljene samo u jednoj veličini. Na sreću, na internetu se mogu pronaći brojna video uputstva koja vam mogu biti od pomoći.

Nošenje bebe prenisko

Ne samo da je nisko nošenje loše za bebu, već može biti i bolno za roditelja. Glava vaše bebe bi trebalo da može da se osloni na vaša leđa ili rame. Još jedna loša stvar kod niskog nošenja je i to što je beba tako labavija i može da klizi. 

Lažan osećaj sigurnosti

Mnogi roditelji misle da mogu da obavljaju milion drugih stvari dok je beba na njihovim grudima ili leđima, međutim vrlo je važno da ne osetite lažan osećaj sigurnosti. Bebe mogu da se pomeraju, a kaiševi da se odvežu. Zato budite posebno oprezni kada obavljate više stvari istovremeno, kao što je kuvanje pored vrelog šporeta.

Prekrivanje bebinog lica

Kada nosite svoju bebu, posebno u marami, uvek bi trebalo da možete da joj vidite lice.

Beba nema podršku na vratu

U prvim mesecima života, bebe nemaju izgrađene mišiće koji bi mogli da drže njenu glavicu, te ona sama beži nazad ukoliko je roditelji ne drže. Zato je i prilikom nošenja, u prvim mesecima, važno da uvek pridržavate bebinu glavu.

Brada je spuštena na grudi

Ukoliko primetite da je bebina brada spuštena na njene grudi, odmah bi trabalo da reagujete. Naime, ovakva pozicija može uskratiti dotok kiseonika.

Bebine noge padaju ravno

Kada stavljate bebu u nosiljku vodite računa da njene nogice ne vise ravno, jer ih taj položaj stavlja u rizik od razvoja displazije kukova. Najidealniji položaj je položaj žabe, sa savijenim kolenima iznad guze.

Rano okretanje bebe

Nemojte žuriti da svoju bebu okrećete tako da gleda napred. Bebama je potrebno malo vremena da ojačaju svoj vratić. Preporuke su da sačekate do 4. ili 6. meseca, kada bi vaša beba mogla da drži glavu gore stalno.

Bebi je prevruće

Mnogi roditelji misle da je bebi u zimskim mesecima prehladno, pa je obično oblače u više slojeva. Međutim, kada je previše obučete i pritom stavite u nosiljku koju vi sami nosite na sebi, vašoj bebi može biti toplije nego što biste očekivali, tako da obratite pažnju na znojenje i druge znakove pregrevanja.

Ne menjate pozicije

Mnogi roditelji, kada pronađu odgovarajuću poziciju, ne vole da je menjaju. Međutim, to je greška, posebno ukoliko je beba još uvek vrlo mala. Tada je, naime, važno da se njena glavica odmara sa obe strane, jer ukoliko, recimo, odmara samo s leve strane to može dovesti do disbalansa mišića.