Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe su mali istraživači: 6 stvari koje niste znali o bebinom razvoju

Bebe vole da istražuju svet prvog dana života, a mi vam otkrivamo nekoliko iznenađujućih stvari o njihovom razvoju koje niste znali, a koje će vam i te kako biti od koristi...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvoj odojčadi je toliko kompleksan i misteriozan proces, neki naučnici posvete skoro čitav život istraživanju ovog fenomena. Nešto slično mogu iskustiti i sami roditelji u svojoj ličnoj laboratoriji tj. kućnoj atmosferi.  

Otkrivamo vam 5 magičnih iznenađenja ovog dela roditeljstva:

Vaše novorođenče može da izvodi trikove

Nedavna anketa koju je sproveo "Baby Center" u kojoj su učestvovale mnoge mame je otkrila da njihove bebe mogu mnogo više od od uobičajenih aktivnosti (spavanja, plakanja i sisanja)

Da li ste znali da je vaša beba sposobna da digne glavu sa vaših grudi nakon samo 2-3 nedelje, a neke bebe to neretko čine i pre, otkriva pedijatar Rut Lot.

"Niko mi ne veruje, ali moj mališan je svoju glavicu digao na tri sekunde odmah nakon porođaja," izjavila je jedna mama koja je učestvovala u anketi.

Vaš mališan je na svet došao uz par urođenih trikova:

Bocnite mu prstom obraz i okrenuće glavu ka vama, stavite mu prst u usta i on će krenuti da usisava jačinom ravnom usisivaču, držite ga uspravno da mu stopala dodiruju tlo i on će vrlo rado pokušati da zapleše ili napravi koji korak. Ovo su urođeni refleksi koji ga podstiču da se razvija i preživi - plus mogu da vas zabave i oraspolože.

Povezane vesti

Jedna od takođe jako zanimljivih stvari koje možete isprobati jeste da se isplazite pred bebom. Ako nije previše umorna, gladna ili dekoncentrisana tj. ako je raspoložena, isplaziće svoj mali jezik nazad. Ovo je posebno zadovoljavajuća aktivnost za starije dete, koje će biti ponosno što je svog mlađeg brata/sestru naučio da se plazi.

Bebe znaju mnogo više nego što mislite

Otkriveno je da novorođenčad znaju mnogo više nego što pokazuju. Recimo, bebe mogu da prepoznaju mamin glas od samog rođenja. "Ovo dokazuje da bebe upijaju zvučne signale iz materice i dobro ga pamte," govori Lot. Drugim rečima, vaša beba je pažljivo slušala vaše konverzacije mnogo pre nego što se rodila.

Takođe, mogu da razaznaju razne mirise, lepe i ružne, kao i razliku između slatkog i slanog ukusa.

Bebe se vezuju za ljudska lica i povezuju ih sa običnim predmetima. Iznenađujuće je čak i činjenica da bebe razumeju da su one ljudska rasa ili da su bar slična stvorenjima koja im se naginju i blebeću nad kolevkom.

"Bebe počinju da reprodukuju gestikulaciju već nakon nekoliko dana života, to je prvi korak ka onom gde beba uviđa da i sama poseduje lice slično onome koje oponaša i da ona može da njime manipuliše", govori Gopnik, profesor psihologije i filozofije sa kalifornijskog Univerziteta Berkli. 

Verovatno najinteresantnija činjenica od svih je da su bebe jako zaiteresovane za istraživanje sveta od izuzetno ranih dana života.

"Izgleda da bebe mogu da prepoznaju vezu između onoga šro rade i onoga što se odvija u svetu oko njih, vole da eksperimentišu, zato su bebe na neki način i minijaturni naučnici i istraživači", otkriva Gopnik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica