U našoj zemlji period neposredno posle porođaja mnogi nazivaju “babinje”. Babinje traju šest nedelja, a za to vreme treba da nestanu i sve promene koje su nastale tokom trudnoće, kao i da se telo oporavi posle porođaja.

Tokom ovog perioda smatra se da u sobi u kojoj spava beba treba da bude upaljeno svetlo.

U našoj zemlji takođe je tradicija da kada se rodi beba neko od bližnjih spremi pogaču, pečeno pile, bocu crnog vina, parče sira i malo crnog luka – slanog. Pogača treba da se lomi sa nekim ko nije oženjen ili sa nekim mlađim članom porodice. Ista ta osoba zagrize pogaču i taj komad koji je zagrižen ostaje u krevecu kod novorođene bebe četrdeset dana. Ostale nabrojane stvari bi trebalo da se probaju, bar od svega po malo. 

Ipak, običaji koji se vezuju za bebin dolazak na svet nisu svuda isti, tačnije razlikuju se u celom svetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima.

Nigerija

U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerka Tilej Kreari, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obe bake.

“Ne mogu da opišem sreću i ponos kada sam videla kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram da nastavim.”

Trinidad i Tobago

U ovoj ostrvskoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze da vide bebu stave novac u njenu ruku. Takođe, mnogi roditelji ne dozvoljavaju porodici i prijateljima da dolaze u posetu bebi nakon šest sati poslepodne, jer "beba može da se razboli od večernje rose".