Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe: Kako ublažiti bol koji nastaje pri nicanju zubića?

Bebe različito reaguju na rast zubića. Dok je kod nekih mališana veoma bolan, kod drugih ovaj period prođe bez ikakvih problema. Pogledajte kako da prepoznate simptome i kako da odreagujete na iste...

Vreme izbijanja zubića se razlikuje od bebe do bebe. Tako se prva bela tačkica na desnima može javiti u šestom mesecu, ali i znatno ranije ili kasnije (u trećem ili čak četrnaestom mesecu).

Povezane vesti

Početak rasta zuba zavisi od mnogih faktora, baš kao i to kako će beba odreagovati na njihovo izbijanje. Dok se kod jednih javljaju brojni simptomi, kao što je preterano lučenje pljuvačke, kod drugih ne postoje apsolutno nikakvi znakovi rasta.

Vreme je za zubić

Zubići uglavnom izlaze u paru. Prvo izbijaju jedinica i dvojka u donjoj vilici, a nakon mesec dana, ili nešto kasnije, stižu i dva zubića u gornjoj vilici. 

Okvirno vreme rasta zuba kod bebe:

6. mesec - donji centralni sekutići

8. mesec - gornji centralni sekutići

10. mesec - donji i gornji bočni sekutići

14. mesec - prvi kutnjaci

18. mesec - očnjaci

24. mesec - drugi kutnjaci

Koji su znakovi izbijanja zubića?

Ne postoji neko jedinstveno pravilo kada rastu prvi zubi, ali postoje potencijalni znakovi koji ukazuju na to da će vaša beba uskoro imati zubić, a to su:

Beba ima potrebu da nešto glođe

Zbog pritiska koji se stvara tokom izbijanja zubića, beba ima potrebu da glođe stvari. Ovo "gickanje" je jedan od mogućih indikatora da će beba dobiti zubić.

Otekle desni

Pre nego što izađu prvi zubići može se desiti i to da se pojavi otok ili crvenilo u predelu desnih. 

Povezane vesti

Preterano lučenje pljuvačke

Lučenje veće količine pljuvačke može biti znak da detetu izbijaju zubići, ali ne mora. Poznato je da je to normalna faza u razvoju beba.

Nemiran san

Izbijanje zubića dolazi u fazama i ponekad je iritacija više prisutna u toku noći, nego tokom dana.

Vaša beba "vuče" uši

Ne samo što može ukazivati na infekciju, ova radnja može da bude i pokazatelj izbijanja zubića.

Promena u načinu ishrane

Bebe koje jedu čvrstu hranu možda će poželeti da više sisaju ili piju iz flašice, jer kašika iritira njihove desne. S druge strane, neke bebe rade suprotno tako što jedu čvrstu hranu i stvaraju kontrapritisak.

Kako bebama ublažiti bol?

Evo nekoliko metoda koje vam mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma rasta zubića: 

Mokra i hladna krpa

Deluje dobro, zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Takože možete probati i sa igračkom koja je prethodno bila u frižideru, ali imajte u vidu da ne treba mnogo da stoji.

Masaža

Ukoliko se zubići nalaze duboko u desnima i nisu stvorili otok, trljanje na mestu gde će da izbiju može da učini čuda. Radite ovo čistim rukama, sa rukavicama ili bez.

Tablete

Sirupi Ibuprofen i Paracetamol su odličan izbor koji će ublažiti bebama bol, sve dok se držite preporučene doze.

Zabava

Izbijanje zuba je baš kao i glavobolja i stvara loše raspoloženje. Stoga, vi uvek možete da izaberete opciju da zabavite vaše dete i da mu skrenete misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

Trikove koje ne bi trebalo da koristite

1. Čvrsta hrana poput smrznutog ili prženog đevreka, smrznute banane i šargarepe, mogu biti opasne, jer grickanjem beba može i da proguta veće ili manje delove.

2. Ne trljajte alkohol na otečene desni, jer čak i mala količina može da bude štetna po vaše dete.

Kada dete odvesti kod doktora?

Ponekad znaci izbijanja zuba mogu zapravo biti znaci bolesti (kao što je visoka temperatura). Tada je najbolje da se obratite lekaru. Isto tako, ukoliko se zubići ne pojave do 15. meseca, obratite se pedijatru koji će vas verovatno uputiti kod zubara kako bi snimio zube vašoj bebi.

Povezane vesti

Proces izbijanja zuba traje dve godine, ali kada prvi izbiju sve je lakše. Tada je najbolje da ih čistite redovno, bar dva puta nedeljno, uz pomoć peškirića.

Najnovije

Vesti

Porodica