Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nega novorođenčeta: 5 stvari koje niste znali o bebinom snu

Bebin san prava je muka za roditelje, a posebno za one koji su to tek postali. Na sreću, ova faza će brzo proći, ali evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o bebinom spavanju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan od prvih problema s kojim se susreću novopečeni roditelji je bebin san. Koliko god da ona spava, čini vam se da nije dovoljno.

Međutim, to i nije tako slučajno, s obzirom da se bioritam malih ljudi mnogo razlikuje od našeg. Evo šta bi mame i tate trebalo da znaju o bebinom snu:

1. Neke novorođene budu budne cele noći, a spavaju preko dana.

Mnoge bebe dolaze na ovaj svet sa obratnim osećajem za dan i noć, kaže Čarls Šubin, direktor pedijatrije u "Mercy Family Care" bolnici u Baltimoru. Ove male noćne sove spavaju duže tokom dana kako bi bile budne tokom noći.

Beba koja se budi na svakih sat vremena u toku noći, vrpolji se, jede i zahteva pažnju odrasle osobe čini roditelje premorenim. "Ovo može biti veliki izazov za roditelje jer naša tela nisu fiziološki podešena da budu budna cele noći", kaže Šubin. "Zato je noćna smena tako teška."

Probajte da dremnete tokom dužih perioda sna vaše bebe i upamtite da je bebina zamena dana za noć privremena. Kako mozak i nervni sisitem vaše bebe sazreva, ciklusi sna će postajati duži i više će spavati noću. Većina beba se prilagodi porodičnom rasporedu za okvirno mesec dana. 

Možete potpomoći ovaj proces kreirajući mirnu, zamračenu atmosferu tokom noći, i pustiti sunčeve zrake tokom dana. 

2. San novorođenčeta je nestalan i nepredvidiv

Tokom prvih nedelja života većina beba ne bude budna više od dva do četiri sata vezano.

Novorođenče uglavnom spava 14 do 18 sati dnevno u prvoj nedelji, kao i 12 do 16 sati do trenutka dok ne napuni mesec dana. Svaka beba je drugačija i neke spavaju manje, a neke više od proseka.

Povezane vesti

Nažalost, čak i ako vaša beba dosta spava, vi se možete osećati umorno i teturati unaokolo.

Počećete da krivite nedostatak energije zbog nestalne prirode bebinog sna. 

S druge strane, neki roditelji su zapanjeni i čak uplašeni koliko njihove novorođene bebe spavaju. 

Doktor Skot Koen kaže da je normalno za neku novorođenčad da spavaju i do 20 sati dnevno. Ova faza neće trajati dugo prema rečima doktora.

Povezane vesti

3. Novorođene bebe nemaju potrebu za mirom i tišinom da bi spavale

Nemojte misliti da treba da šapućete i hodate na prstima pored vaše novorođene bebe. "Mnoge bebe mogu da spavaju na bučnim i osvetljenim mestima", kaže doktor Šubin. "Njima nije potrebna ista vrsta okruženja za spavanje kao nama."

Ovo i nije tako iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je vaša beba upravo provela devet meseci u materici koja nije najspokojnije mesto. Zvuci majčinog srca, digestivni sistem, i druge funkcije tela su zapravo mnogo bučne.

Mnoga novorođenčad spava mnogo bolje uz zvuke koji se ponavljaju, kao što je zvuk fena. 

Povezane vesti

Tako da, ako ništa drugo, nećete morati da ućutkujete prijatelje i porodicu i moći ćete da izađete sa svojom bebom napolje, a da je pri tom ne probudite.

Neprirodna sposobnost bebe da drema tokom grmljavine je toliko jaka kod nekih beba da se neki roditelji pitaju da li njihove bebe čuju dobro. Ukoliko ste zabrinuti, svakako proverite sa vašim pedijatrom. 

Uživajte dok traje. Kako vaša beba ostavlja tu fazu novorođenčeta iza sebe, prilagođava se rasporedu, i postaje svesnija sredine koja je okružuje, odbaciće ovakvu naviku. Nakon toga buka i ostale smetnje postaju bitne, i tada ćete početi da hodate na prstima po kući.

Povezane vesti

4. Bebe se rađaju sa već razvijenim temperamentom za spavanje

Roditelji više dece uglavnom primete ove razlike već na početku.

Tokom spavanja ličnost previše dolazi do izražaja, kaže doktor Koen. Neke bebe su odlučnije i boriće se protiv sna što duže mogu. Druge su mnogo opuštenije.

Povezane vesti

Bez obzira da li ste osvojili lutriju kada je spavanje bebe u pitanju, možete da počnete da učite vašu bebu dobrim navikama u spavanju uvođenjem rutine i čitajući o osnovama bebinog spavanja.

5. Bebin krevet nije mesto za igračke

Mnogim generacijama bio je dovoljan dobar krevetac, nekoliko ćebadi i jastuk ili dva. Ali stvari su se promenile. Izgleda da je za bebu bolje da spava u aerodinamičnom okruženju. Najbezbednija pozicija za spavanje za bebe je na leđima na tvrdoj podlozi, ravnim dušekom sa dobro zategnutom posteljinom i ništa više. 

Povezane vesti

Krevet bez ćebadi i jastuka? Zvuči hladnjikavo i neudobno odrasloj osobi, ali uz pravu garderobu, to je savršeno za bebu. 

Uklonite svaku stvar iz dela gde beba spava, a koja bi je potencijalno mogla ugušiti, izazvati pregrejavanje, ili na bilo koji drugi način izazvati otežano disanje uključujući ćebad, jastuke, plišane igračke, ili jorgane. Ovo je najčešći uzročnik smrti u SAD kod dece starosti od mesec dana do godinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica