Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 istina i zabluda o cucli: Da li bebe koje sisaju smeju da koriste varalice?

Dok je bebe prosto obožavaju, mnogi roditelji su u dilemi oko upotrebe dude, zato su stručnjaci odlučili da razbiju neke od predrasuda i razreše svaku sumnju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Činjenica je da bebe mogu da budu prilično nervozne, a isto tako je i činjenica da ih cucle varalice mogu umiriti. Međutim, rasprave na temu da li je dobro da se bebama daje laža, kako se još naziva ova cucla, su brojne. 

Evo nekoliko najčešćih dilema u vezi sa korišćenjem omiljene dečije "utehe":

Povezane vesti

Cucla samnjuje rizik od iznenadne smrti

ISTINA: Nekoliko studija do sada pokazalo je da cucle varalice mogu smanjiti rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS) kod odojčadi. “Dok koristi dudu, vaša beba periodično pomera usta što je drži u nešto lakšem snu dok spava, pa samim tim postoji manja verovatnoća da će prestati da diše”, objašnjava pedijatar Dženifer Šu i dodaje da cucla pomaže da disajni putevi ostanu otvoreni. Američka akademija za pedijatriju predlaže da se cucla da bebi dok spava tokom noći. 

Povezane vesti

Bebe koje sisaju ne smeju da koriste varalice

LAŽ: Mame koje doje često strepe od davanja laže svojim mališanima, a to je delom zbog toga što je Američka akademija za pedijatriju preporučila da bi sa cuclom varalicom trebalo pričekati do bebinog navršenog prvog meseca iliti dok se ne navikne na dojku. Međutim, sve više eksperata dovodi u pitanje ovu teoriju, posebno sada kada je utvrđeno da cucle mogu smanjiti rizik od SIDS-a. U stvari, nedavna studija, koju su sproveli istraživači sa Dečje klinike pri Oregon Univerzitetu u Portlendu, utvrdila je da je procenat beba koje sisaju opao nakon što je organizacija “Mother-Baby Unit” zabranila korišćenje duda, te da su mnoge majke zbog toga morale da počnu sa korišćenjem mlečne formule. “Neke bebe ne mogu da zadovolje svoje potrebe za sisanjem samo dojenjem”, objašnjava Freda Rozenfeld, konsultant za laktaciju u Bruklinu. Stoga, ne postoji ništa nužno loše u tome da novorođenče koristi cuclu, ukoliko dobija na težini i ukoliko je hranjeno pre toga. Samo vodite računa da bebi ne date cuclu pre nego što je podojite.

Povezane vesti

Cucle mogu da izazovu probleme sa zubićima

LAŽ: Za većinu dece ne postoji bojazan da će cucla izazvati veće probleme ukoliko se koristi do druge godine. Usta vaše bebe su toliko fleksibilna, da se bilo kakva promena na nepcima može vratiti u normalu vrlo brzo. Međutim, ako vaše dete nastavi sa korišćenjem cucle i nakon druge godine, to može dovesti do malokluzije (nepravilnog zagrižaja). Svakako, roditelji ne bi trebalo da obraćaju pažnju samo na godine, jer da li će doći do problema sa zubima zavisi i od toga koliko dete energično cucla, upozorava doktorka Šu. Deca koja nežno i polako cuclaju mogu da koriste cuclu i do treće godine, dok oni mališani sa snažnijim cuclanjem mogu imati problema i već sa 18 meseci.

Povezane vesti

Korišćenje cucle može povećati rizik od upale uha

ISTINA: Starije bebe koje redovno koriste varalice imaju upale uha za trećinu više od beba koje su sa korišćenjem prestale u šestom mesecu, pokazala je studija objavljena u žurnalu “Pedijatrija”. Neki lekari smatraju da je to zbog toga što se menja pritisak u ušima. Ova razlika pritiska može sprečiti tečnost od isušivanja kroz cev koja povezuje srednje uho sa zadnjim delom nosa i grla. Kada se ta tečnost zadrži, dolazi do infekcija. Međutim, istraživanje nije dovoljno ubedljivo, s obzirom da je rađeno sa bebama koje su već imale problema sa ušnim infekcijama, navodi doktorka Šu.

Povezane vesti

Cuclu bi trebalo čistiti redovno

ISTINA: Dok mnoge mame cucle čiste tako što ih stave sebi u usta, ispostavilo se da ovo nije najbolje rešenje. Naime, tokom jednog eksperimenta varalica je posmatrana kroz mikroskop, te je ustanovljeno da se na njoj mogu naći razne bakterije poput ešerihijae koli. Zato je ispiranje pod mlazom tople vode najbolje rešenje, a trebalo bi je čistiti svakog dana, kao i kada padne.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica