Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti dr Slavice Veselinović o pravilnoj nezi beba: Majke treba da prate prirodu

Preterana upotreba kozmetike počela je da utiče na porast alergijskih bolesti, te pedijatri sve više veruju da decu ne treba previše često kupati. Pročitajte savete dr Slavice Veselinović.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Savremena medicina podržava stav da nežna dečja koža što duže po rođenju ostane pod dejstvom zaštite iz majčine utrobe (sirasti maz), pa se savetuje izbacivanje nepotrebnog kupanja i upotrebe kozmetike. Pedijatri su sve više uvereni da nepotrebna i preterana nega kože, kao značajnog, najvećeg organa našeg tela, i ometanje prirodne sredine i sastava kožnog omotača dovode do porasta broja alergijskih bolesti, pa čak i nekih drugih.

Povezane vesti

Dr Slavica Veselinović, pedijatar i homeopata, ističe da majke treba da prate prirodu. Sve veća upotreba deterdženata, omekšivača, mirišljavih i vlažnih maramica, plastičnih pelena i drugih stvari čiji sastav i ne poznajemo, kako objašnjava, remeti procese našeg tela i nepotrebno opterećuje prirodne nivoe odbrane i eliminacije. Međutim, ima situacija kada je nega neophodna i tada treba izabrati preparate koji su u harmoniji s prirodom. 

Povezane vesti

Pelenski osip najčešći problem

„Pelenski osip kod odojčeta je čest problem. Javlja se u vidu različitih formi osipa u predelu koji pokrivaju pelene: od najbanalnijeg crvenila sa sitnim mrljastim osipom do promena sa vezikulama koje pucaju ostavljajući erodiranu površinu pogodnu za dalji razvoj mikroorganizama iz stolice i urina. Baš zbog dužeg zadržavanja stolice ili urina u pelenama, u vlažnoj i toploj sredini lako dolazi do zapaljenjskih reakcija na koži. Zato savetujemo da vlažne pelene odmah skinete, a dete operete, nežno, čistom vodom. Nakon pranja kožu posušite i nastojte da je održite suvom. Veoma je korisno, naročito u toplim mesecima, skidanje pelena i izlaganje genitalne zone blagodetima sunčeve energije. Kada primetite crvenilo, odmah brižno pristupite nezi i lečenju. Pedijatri će uvek rado preporučiti blage, prirodne, već iskustveno upotrebljavane supstance, a moja preporuka su prirodni preparati obogaćeni cink-oksidom, i lekovitim supstancama od organski gajenog bilja, pre svega nevena”,  objašnjava dr Slavica Veselinović.

Povezane vesti

Neven – moćno sredstvo zaceljivanja

Neven je dobro poznata biljka, i u herbalnoj i u narodnoj medicini, a homeopatsko ispitivanje ove supstance pokazuje njeno dejstvo kao antiseptika, adstrigensa (steže površinu kože i sluzokože), moćnog sredstva u tretiranju inficiranih rana, razjedenih i oguljenih površina. Lokalno primenjen može zaustaviti krvarenje iz rana, kao i ublažiti bol. Zato će svaki homeopata i pedijatar rado preporučiti lokalnu primenu ove biljke u vidu krema, za negu bebine kože.

Nemačka prirodna kozmetika Weleda je, na primer, kompletnu liniju za negu beba zasnovala baš na nevenu. Ako ste pristalica klasične medicine, kako ističe naša sagovrnica, dovoljno vam je da znate da neven ima snažna lekovita dejstva na kožu. Ukoliko vam je bliži holistički pristup ili homeopatija, onda će vas posebno obradovati činjenica da je neven u pomenutoj dečjoj kozmetici organski gajen, tretiran na biodinamički način, u skladu sa ritmovima prirode, što nam pruža dodatnu sigurnost u primeni na osetljivim, nežnim bebama. 

Pripremila: Ivana Vušković 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica