Bebe imaju slabe mišiće vrata i ne mogu da kontrolišu pokrete svoje glave tokom prvih nekoliko meseci. Ako je sling marama preko njenog nosića i ustiju, postoji rizik da beba neće moći da diše, što može dovesti i do gušenja.

VIŠE O... Prednosti Sling marame

Osim toga,

Beba je u mnogo većoj opasnosti:

- Ako je rođena prevremeno ili je imala malu težinu na rođenju (manje od 2,5 kg)- Ako ima problem sa disanjem (kao što je i prehlada)

bebina glava u sling marami može da bude u nezgodnom položaju, odnosno da je savijena na grudi. Ovaj položaj ograničava bebine disajne puteve i snabdevanje kiseonikom, a isto tako beba neće biti u mogućnosti da plačem zatraži pomoć, što predstavlja veliku opasnost od gušenja.

Kada je beba bezbedna u sling marami?

Ukoliko odlučite da koristite sling maramu, trebalo bi da preduzmete sledeće korake kako biste izbegli rizike:

1. Pročitajte uputstvo. Dva puta proverite za koju težinu je marama predviđena.

2. Neka bebini disajni putevi budu prohodni. Uverite se da bebino lice nije prekriveno maramom i da možete da ga vidite sve vreme.

VIDEO SAVETI: Pravilno uzimanje i nošenje bebe


3. Budite oprezni nakon dojenja. Ako dojite svoju bebu u sling marami, obavezno kasnije proverite da li ste promenili bebin položaj tako da joj je glava okrenuta ka gore, a telo čvrsto pripijeno uz vas.

4. Pazite prilikom savijanja. Ako treba da se sagnete kako biste nešto dohvatili dok nosite bebu u marami, bolje je da se savijete u kolenima, nego u struku. 

5. Često proveravajte bebu. Uveravajte se da li je u bezbednom položaju.

6. Pazite se habanja marame. Uvek budite sigurni da je marama čvrsta.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.