Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako mamin miris utiče na bebu?

Od samog rođenja vaše čedo zna da ste mu mama. Ono prepoznaje vaš glas i dodir, a vaš miris je za njega izuzetno snažan signal, posebno tokom prva dva meseca. Čak i ako ste se isprljali i ne mirišete najugodnije, za njega mirišete ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

To sićušno dugmence od nosa na sredini malog anđeoskog lica daleko je sposobnije nego što možete da zamislite. Uostalom, bebe mogu da mirišu čak i pre nego što mogu da dišu! Kako se beba razvija, ostala čula poboljšavaju njenu percepciju sveta, ali mirisi će uvek biti važni. Stoga bebinom čulu mirisa pružite svu pažnju koju zaslužuje!

Povezane vesti

I fetus ima moć mirisa

Beba počinje da oseća mirise još u materici (shodno tome, razvija se ukus prema određenoj hrani, jer je povezan sa mirisom). Ultrazvučnim pregledom ustanovljeno je da se nosne šupljine razvijaju već u drugom mesecu trudnoće. Prema mišljenju mnogih stručnjaka čulo mirisa se rano razvija kako bi se beba što pre povezala sa majkom. Jedno istraživanje pokazalo je da su novorođene bebe, stare samo tri dana, mogle da prepoznaju specifičan miris amnionske tečnosti svoje mame!

Nosić traži hranu

Sposobnost da prepozna mamu po mirisu za bebu je moćan alat preživljavanja. Jer, kada se preseče pupčana vrpca, više nije povezana sa svojim jedinim izvorom hrane, sa majkom. Stoga se omah po dolasku na svet pokreće, privučena mirisom majčinog mleka. Ako se stavi na mamine grudi tokom prvih nekoliko sati nakon rođenja (dok su urođeni refleksi vrlo jaki), ona će da potraži dojku. U stvari, ona prepoznaje njen miris.

Povezane vesti

I miris, i ukus...U jednom eksperimentu naučnici su novorođenčad dok su sisala izložili mirisu kamilice. Nekoliko dana kasnije njih je miris kamilice privlačio isto koliko i miris majčinog mleka.

Prema rečima stručnjaka, beba po mirisu prepoznaje majčine bradavice, na osnovu njega je sigurna da je mama tu kako bi je nahranila. Beba nalazi bradavicu i kada joj se ona samo prisloni uz obraz. U pitanju je primitivni refleks traženja usnama. Bebe stare tri-četiri dana pokazuju znake zadovoljstva i uživanja u mirisu majčinog mleka, jer ono simboliše činjenicu da njihova majka brine o njima.

Veza sa majkom

Kada se beba rodi, njeno čulo mirisa je već spremno da otkriva svet. U roku od samo nekoliko dana novorođenče će biti u stanju da prepozna miris majčine kože, kose... Ono po tome oseća kada je majka u blizini, čak i ako nisu u istoj sobi. Zapravo, majčino telo postaje neka vrsta mirisne mape koja stimuliše bebino čulo mirisa, što pomaže da se razvije privrženost majci. Zvuči neverovatno, ali za samo dve nedelje beba može da razlikuje miris majčinog mleka od mleka drugih žena. Osim toga, stručnjaci tvrde da beba po mirisu može da prepozna ženu koja doji, a ukoliko se u blizini njene majke nađe druga doljilja, pre će da je privuče mamin miris.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica