Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Govor odojčadi: Šta znače različiti izrazi bebinog lica?

Mrštenje, pućenje usana, izbegavanje kontakta očima... Pogledajte kako da prepoznate šta beba pokušava da vam poruči svojom mimikom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe znaju mnogo o ljudima i svetu, a iako ne govore, iz njihovih grimasa možemo saznati šta zapravo misle, objasnila je psihološkinja Alison Gopnik, autorka knjige "Beba filozof: Šta nam dečji mozak govori o istini, ljubavi i smislu života".

Najveća noćna mora roditelja rađa se u trenutku kada ne mogu da shvate šta beba želi, koliko god se trudili. Mnoge mlade mame i tate obuzima strah čim ugledaju bebino namrgođeno lice, naročito ukoliko ona pritom gunđa. I instinkt ih ne vara!

VIŠE: Bebe govore rukama

"Čim se namršti, beba licem šalje poruku da se ne oseća prijatno. Ako uz to i plače, mogući uzrok su gasovi kojih se možete rešiti blagim masiranjem bebinog stomačića. Ako se beba namrštila, te širom otvorila oči, verovatno ja upravo obavila nuždu. Međutim, ako uz namrgođene obrve napući usne, vaše je dete verovatno previše stimulisano spoljašnjim informacijama i potrebno mu je malo samoće", objašnjava dr Gopnik.

Kako biste smirili bebu, stavite je u ležaljku ili ljuljašku i polako se udaljite. Bebe se lako fasciniraju stvarima koje ih okružuju, a to će pokazati intenzivnim, istraživačkim pogledom u određenom smeru ili prema nekoj osobi ili predmetu.

VIŠE: Komunikacija s bebom u toku prve godine

S druge strane, iznenadnim plačem, vikanjem i bacanjem stvari beba traži vašu pažnju, smatra ova psihološkinja, i pokazuje da joj je dosadno. Dajte joj omiljenu igračku ili zapevajte pesmicu koju voli, prenosi hrvatski portal 24 sata.

Evo nekoliko saveta za prepoznavanje poruka koje beba pokušava da vam pošalje mimikom i pokretima glave...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica