Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Kako da izbegnete najčešće roditeljske greške

Kada prvi put dobiju prinovu, mnoge mame i tate su u nedoumici šta treba da čine, pa usled nesigurnosti obično greše. Ovo su najčešće greške

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dolazak deteta na svet, uz radost koju donosi, neminovno menja ustaljeni način života roditelja, hteli to oni ili ne. Neki se brzo prilagode, a drugi se zbune, pa ne primenjuju ni ono što znaju i prave greške koje lekari lako uočavaju. Dr Slavica Veselinović, specijalista pedijatrije i homeopata u beogradskom Domu zdravlja Zvezdara, skreće pažnju na najčešće greške mladih roditelja.

1. Nedostatak strpljenja

Ubrzan tempo života, često i neprospavane noći, razlog su što mladi roditelji lako gube strpljenje, pa se nervozno ponašaju čak i prema bebi. A upravo je miran, strpljiv pristup detetu, posebno novorođenčetu, neophodan za njegov pravilan rast i razvoj. Naročito u prvom mesecu bebinog života treba biti strpljiv, dok se beba i mama ne naviknu jedna na drugu. Nažalost, u praksi se to ne dešava baš uvek.

2. Pretopljavanje

Često viđamo decu, posebno bebe, koja su pretoplo obučena iako je vreme toplo. Ova navika se teško iskorenjuje iz našeg društva i tradicije, a sve iz straha "da se dete ne prehladi"! Opšta je preporuka da mama, ako ima kratke rukave, tako treba da obuče i dete, ali ako nosi toplu jaknu, neka je obuče i detetu. Treba dobro sagledati šta kom detetu odgovara. Neka deca će svaki put skidati kapu koju mu uporno navlačite, a isto je i s prekrivačem. Ako mu je pretoplo i ako je previše ušuškano, dete će, čak i u snu, razbacivati sve oko sebe, isto kao što bi se i odrasli osećali i ponašali.

3. Sputavanje kretanja

S nošenjem deteta ne treba preterivati. Druga je stvar ako dete ima kakav problem. Tada mu je potrebna uteha zagrljajem ili maženjem, a dodir je, kao i zagrljaj, vrlo lekovit. Decu koja već hodaju treba pustiti da se, pod budnim okom roditelja, slobodno kreću i trčkaraju, što je dragoceno i za razvoj njihove motorike.

Savet +Izvodite dete u šetnju kad god ste u mogućnosti. Čist vazduh i umereno izlaganje sunčevim zracima prijaće svakoj bebi i podstaći stvaranje vitamina D, koji je preko potreban za pravilan razvoj organizma.

4. Hranjenje po satnici

Nepotrebno je radi podoja buditi bebu koja čvrsto spava. Ona će se oglasiti sama već posle četiri, pa i više sati od podoja, jer joj je prethodni obrok već prerađen i potrebne su joj nove hranljive supstance, zato što ona nema neke rezerve. Tada će sisati mnogo slađe nego kada je probuđenu i pospanu stavite na dojku.

5. Previše hemije!

Priča o kupanju novorođenčeta već je dovoljno poznata, ali ni s tim ne treba preterivati. Imajte na umu da beba nije rudar, pa su joj za kupanje dovoljni voda i vrlo malo blagog šampona, da joj se osetljiva koža ne bi iritirala, isušivala i tanjila. Često se preteruje s kremama i uljima posle kupanja, ali i njih treba svesti na sasvim tanak sloj, da ne bi stvorili toplu podlogu, koja je idealna za sve mikroorganizme.

Savet +Gledajte u dete više nego u kompjuter, posvetite mu punu pažnju i budite strpljivi. Svako dete je posebno, ličnost za sebe, pa se tako i treba postaviti i pratiti njegov lični razvoj.


6. Strah od bolesti

Temperatura nije bauk! Mi pedijatri to uvek kažemo roditeljima, ali oni redovno dolaze čak i kada beba ima telesnu temperaturu 37,3, na primer. Pedijatri na Zapadu kažu da sve do telesne temperature od 39 stepeni ne treba davati antipiretike, dok je granica i stav naših pedijatara 38,5 stepeni. Negujte dete, skuvajte mu čaj, supu, sedite s njim, mazite ga, pričajte čak i s bebom, jer je svako dete u većini slučajeva toga željno i to će mu ubrzati ozdravljenje. Pomoć lekara potražite samo ako dete nema snage da se izbori s bolešću, pošto je već prirodno spremno za svaku odbranu.

Tekst: Mirjana Ajbl

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica