Neke bebe se rađaju sa neobično gustom kosom, neke sa vrlo malo kose, koja je uglavnom meka i svetla, dok su neke praktično bez kose. Nemoguće je predvideti kakvu kosu će imati vaša beba u trenutku rođenja, ali je sigurno da će ona vremenom da poraste, i da zbog toga ne treba brinuti. Prva kosica postepeno otpada, a oko šestog meseca počinje da raste nova, koja se po građi i boji razlikuje od prve. Osnovna boja kose će ostati ista, ali se tokom prve godine života često menja njena nijansa. Hoće li da bude svetlija, tamnija ili crvenkasta, zavisi i od genetike.

1. Čime prati bebinu kosu?

Postoje posebne pene (šamponi) za pranje kose novorođenčeta, koje su maksimalno prilagođene nežnom vlasištu, pa mogu da se upotrebljavaju svaki dan tokom kupanja. Važno je samo da ih dobro isperete, nakon nežnog masiranja. Za pranje glavice može da posluži mek sunđer, kao i za ostatak tela. Ako je reč o tek rođenoj bebi, uopšte nije potrebno da se koristi bilo kakav šampon, već kosica može da se opere samo toplom vodom.

2. Koliko često prati kosu šamponom?

Kada beba malo poraste, dovoljno je da se dečji šampon upotrebljava jednom nedeljno (ili češće, ako postoji potreba) - treba pripaziti da zbog njega slučajno nema iritacije. Čim završite sa pranjem kose, nežno je osušite peškirom i pokrijte bebinu glavicu.

3. Čime češljati bebu?

Za bebinu nežnu kosicu je najbolje koristiti četku sa prirodnim, mekim dlakama. Nakon što kosa očvrsne ili postane duža, pri češljanju mokre kose koristite češalj sa širokim zupcima. Kada beba već ima dovoljno kose, bolje je da menjate mesto razdeljka i tako izbegnete proređivanje kose.

4. Kada je vreme za prvo šišanje?

Čim kosica počne da smeta bebi možete je malo odseći. Na primer,  šiške treba skratiti čim pređu obrve. Od brzine rasta kose zavisi kada će prvi put biti potrebno da bebi skratite kosu. Ali, nakon toga je najbolje da je skraćujete pomalo na svaka dva meseca, jer će tako biti zdravija.

5. Kako sušiti kosu?

Zavisi od njene količine. Ako je kosica retka i tanka, biće dovoljno da je nežno obrišete peškirom. Kada poraste ili postane gusta i sporo se suši, možete na kratko da je posušite fenom, ali tako da ga namestite na srednje jaku toplotu. Ne približavajte ga previše vlasištu. Iako većini beba odgovara zvuk fena za kosu (nekim roditeljima čak služi za njihovo umirivanje), pripremite svoju bebu unapred, kako se ne bi uplašila. Uključite fen na većoj udaljenosti od nje - da se navikne za zvuk, i pratite njene reakcije.

6. Smeju li da se upotrebljavaju šnalice i gumice za kosu čim bebina kosa poraste?

Najbolje je da se uopšte ne koriste do detetove četvrte godine, kada kosa postaje čvršća i otpornija. Nisu poželjne ni pletenice, a nemojte ni da čvrsto vezujete kosu u repić, jer kod male dece to može da uzrokuje ispadanje kose ili njeno proređivanje. Ako ipak želite da bebi zavežete repić - neka bude labavo pričvršćen, i to odgovarajućom gumicom, koja ne čupa kosu. Uostalom, na kosu sasvim male dece je vrlo opasno stavljati sitne ukrase, jer bi mogla da ih progutaju.

7. Treba li malo dete voditi kod frizera, ili ga šišati kod kuće?

Zavisi od vaše spretnosti. Neke mame se dobro snalaze - imaju smisla za šišanje, neke manje - njima savetujemo da odvedu dete kod frizera. Za početak, neka ide sa vama kada vi idete kod vašeg frizera, kako bi naučilo da se tamo ništa strašno ne događa. Postoje i posebni frizerski saloni za decu, u kojima rade strpljive frizerke, sa iskustvom u šišanju mališana. One će spretno da zainteresuju dete za neku igračku, ili da mu puste crtani film dok ne završe sa šišanjem.

Za odlazak kod frizera birajte vreme kada je dete dobre volje i sito. Naravno, uvek postoje izuzeci, pa treba računati na to da će nekoj deci biti potrebno mnogo više vremena da dopuste nekom da im dira kosu. Budite strpljivi i nežni, i ne prisiljavajte dete na šišanje ako još nije spremno. Posećujte salon kako bi videlo drugu decu dok ih šišaju. Neka samostalno izabere frizuru, ako želi (ukoliko je dovoljno zrelo za to).

Tekst: Ivančica Tarade