Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaje fimoza kod dečaka?

Saveti pedijatra pomoći će vam da rešite nedoumice i izbegnete najčešće greške koje roditelji prave prilikom nege bebinih genitalija...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mladi roditelji često strahuju kada je nega bebe u pitanju, a posebno kada se radi o genitalijama.

O fimozi kod dečaka, kao i pravilnoj nezi genitalija kod devojčica, razgovarali smo sa dr Markom Nikolićem, pedijatrom-neonatologom pedijatrijske ordinacije „Dr Nikolić“ iz Novog Sada.

Dakle, šta je fimoza?

- Fimoza je suženje otvora vrha polnog uda, odnosno nemogućnost prevlačenja kožice koja prekriva vrh penisa. Ona predstavlja zaštitni mehanizam organizma, kojim se sprečava uticaj spoljašnjih štetnih faktora - kako hemijskih, tako i mehaničkih. Na taj način se čuva fina, ranjiva koža tela penisa. 

Koje su najčešće greške koje roditelji prave?

- Postoji primarna i sekundarna fimoza, odnosno nasledna i stečena. Primarna predstavlja sužen otvor „sam po sebi“, a sekundarna nastaje nasilnim prevlačenjem, pri čemu dolazi do pucanja vlakana kože. Na tim mestima se stvara ožiljno tkivo, a skupljanjem ožiljka se sužava otvor. Greška koju čine loše savetovani roditelji jeste da u potpunosti prevuku kožicu penisa - a onda ne mogu da je vrate. To stanje se naziva parafimoza, i predstavlja urgentno stanje u pedijatriji, jer na taj način uzrokovan kožni „prsten“ smanjuje dotok krvi u telo penisa. Parafimoza može da izazove trajno oštećenje i prestanak vitalnosti penisa.

Zbog toga dr Nikolić savetuje da se kožica koja prekriva vrh penisa ne dira, da se ne prevlači od rođenja do druge godine života. A, šta se onda preduzima?

- Ako pedijatar kod deteta posle navršene druge godine konstatuje fimozu, onda će preporučiti roditeljima do kog stepena kožica može da se prevlači preko glansa (glavića). Pri tome treba voditi računa da do kraja četvrte, odnosno početka pete godine kožica mora da se prevlači bez poteškoća.

Ukoliko dođe do fimoze, postoje određene kreme koje pomažu oslobađanje kože glavića penisa. Ako je problem veći, obavlja se hirurška intervencija pod nazivom cirkumcizija (obrezivanje), tokom koje se veštački stvoren prsten odseče, a telo penisa oslobodi viška kože. Postoje određene tendencije da se dečacima cirkumcizija radi odmah po rođenju, ali je dr Nikolić izričito protiv toga, osim ukoliko ne postoji ozbiljna indikacija za takvu intervenciju.

Kako izgleda pravilna nega genitalija kod devojčica?

- Prvi pogrešan savet koji roditelji malih princeza dobiju, jeste da se genitalije ne tretiraju vodom, da se ne peru, pa sirasti maz i krema ostaju na njima. Tako se favorizuju infekcije. 

Međutim, ni u pranju ne treba preterivati. Bebe treba kupati svaki drugi-treći dan, jer se svakodnevnim kupanjem uništava prirodni zaštitni sloj na koži. Prilikom kupanja ne treba koristiti hemijska sredstva, nego samo vodu, a prilikom prepovijanja neku od neutralnih krema, i izbegavati vlažne maramice.

Jasna Grizer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica