Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin jedanaesti mesec

Polako, ali sigurno, vaša beba počinje da pokazuje svoju društvenu stranu. Od "usamljenog igrača", postepeno postaje drugar za igru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovo je period izražene pokretljivosti, koju često prati spoticanje, padanje i manje nezgode dok vaše čedo uči da hoda. Kada stekne sigurnost u hodanju uz nameštaj, postepeno će da se pusti i kreće bez pomoći. To znači i da je vreme za prve cipelice.

Umeće deljenja   

● Možda vam je ovaj scenario poznat: vikend je, nekoliko vas sa decom se okupilo kod prijatelja, ili sedite u parku i posmatrate vaše dete kako se igra blizu drugog deteta,

Ne dam, to je moje!Mališani ovog uzrasta su još uvek u fazi koju stručnjaci nazivaju "sebičnom", "egocentričnom". Naime, deca iskreno veruju da se svet okreće oko njih. Jednostavno, nisu sposobna da pojme drugačiju perspektivu. Proći će mnogo vremena dok njihove pregovaračke veštine budu bar malo "izbrušene". Zato deca i ne razumeju kako nešto treba da dele.

otprilike istog uzrasta. Vaš mališa se zabavlja igračkom koju je izabrao od nekoliko koje se nalaze ispred njega. Međutim, i drugo dete je "bacilo oko" na nju, pomno je posmatra. Odjednom, poseže za njom, čvrsto je grabi, i bukvalno otrgne od vašeg deteta - koje ljutito ciči i pogledom od vas traži pomoć. Vi i drugi roditelj "uskačete", pokušavajući da smirite situaciju rečima: "Hajde da delimo igračke"… Da li će to imati efekta? U ovom dobu - teško!

● Naravno, uvek vredi pokušati da se dete nauči nečem novom (čak i ako je za to rano). Ne znači da je gubljenje vremena ukoliko objasnite vašem detetu da će morati da sačeka kako bi moglo da "koristi" igračku kojom se drugo dete trenutno igra. Recite mu zašto nije prihvatljivo da uzme igračku od tog mališana. Deca uče kroz iskustvo i interakcije (međusobno odnošenje) sa drugima. U ovom periodu, njihov "posao" je da slede ono što ih zanima i istražuju svet oko sebe. To se najbolje ostvaruje kroz igru.

"Paralelna igra"

● Prvi način na koji se vaša beba igrala pre nego što je postala pravo malo "pokretno čudo", bilo je kroz njena zapažanja drugih.

Više istih igračaka - manje suzaMali trik za roditelje je da nauče da uspostave tananu ravnotežu između podržavanja dečje igre i sprečavanja uobičajenih prepirki oko igračaka. Jedan od načina je da, na primer, kada se kod njih okupe prijatelji sa decom, ili je organizovana zabava za najmlađe - mora da se obezbedi više od jednog komada pojedinih vrsta igračaka (lutaka, autića, loptica, slagalica…). 

To se događalo svaki put kada ste je, na primer, stavili u ležaljku ispred neke osobe, uključujući i vas. Iako se tada nije igrala neposredno sa drugom decom ili igračkama na isti način kao sada, ona je aktivno učestvovala tako što je posmatrala neposredno okruženje. 

● Ubrzo nakon što deca nauče da sede i postanu veštija sa prstićima, ona učestvuju u vrsti igre poznatoj kao paralelna igra. Naime, iako mališani sede zajedno, oni se ne igraju međusobno, ali zato "proučavaju" jedni druge, kao i međusobne interakcije sa igračkama, i uče jedni od drugih - usvajaju određena ponašanja.

● Važno je da ne požurujete vaše dete kroz ovu vrstu igre, odnosno da ne navaljujete na njega da usvoji pravila koja ne razume. Deca posle izvesnog perioda izlaze iz okvira paralelne igre, sa osnovom za uspešnu zajedničku igru, u kojoj sarađuju. Istovremeno, pomalja se sposobnost razumevanja ideje deljenja, razmene i pregovaranja. U početku stidljivo, ali vremenom napreduje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica