Ovo je period izražene pokretljivosti, koju često prati spoticanje, padanje i manje nezgode dok vaše čedo uči da hoda. Kada stekne sigurnost u hodanju uz nameštaj, postepeno će da se pusti i kreće bez pomoći. To znači i da je vreme za prve cipelice.

Umeće deljenja   

● Možda vam je ovaj scenario poznat: vikend je, nekoliko vas sa decom se okupilo kod prijatelja, ili sedite u parku i posmatrate vaše dete kako se igra blizu drugog deteta,

Ne dam, to je moje!Mališani ovog uzrasta su još uvek u fazi koju stručnjaci nazivaju "sebičnom", "egocentričnom". Naime, deca iskreno veruju da se svet okreće oko njih. Jednostavno, nisu sposobna da pojme drugačiju perspektivu. Proći će mnogo vremena dok njihove pregovaračke veštine budu bar malo "izbrušene". Zato deca i ne razumeju kako nešto treba da dele.

otprilike istog uzrasta. Vaš mališa se zabavlja igračkom koju je izabrao od nekoliko koje se nalaze ispred njega. Međutim, i drugo dete je "bacilo oko" na nju, pomno je posmatra. Odjednom, poseže za njom, čvrsto je grabi, i bukvalno otrgne od vašeg deteta - koje ljutito ciči i pogledom od vas traži pomoć. Vi i drugi roditelj "uskačete", pokušavajući da smirite situaciju rečima: "Hajde da delimo igračke"… Da li će to imati efekta? U ovom dobu - teško!

● Naravno, uvek vredi pokušati da se dete nauči nečem novom (čak i ako je za to rano). Ne znači da je gubljenje vremena ukoliko objasnite vašem detetu da će morati da sačeka kako bi moglo da "koristi" igračku kojom se drugo dete trenutno igra. Recite mu zašto nije prihvatljivo da uzme igračku od tog mališana. Deca uče kroz iskustvo i interakcije (međusobno odnošenje) sa drugima. U ovom periodu, njihov "posao" je da slede ono što ih zanima i istražuju svet oko sebe. To se najbolje ostvaruje kroz igru.

"Paralelna igra"

● Prvi način na koji se vaša beba igrala pre nego što je postala pravo malo "pokretno čudo", bilo je kroz njena zapažanja drugih.

Više istih igračaka - manje suzaMali trik za roditelje je da nauče da uspostave tananu ravnotežu između podržavanja dečje igre i sprečavanja uobičajenih prepirki oko igračaka. Jedan od načina je da, na primer, kada se kod njih okupe prijatelji sa decom, ili je organizovana zabava za najmlađe - mora da se obezbedi više od jednog komada pojedinih vrsta igračaka (lutaka, autića, loptica, slagalica…). 

To se događalo svaki put kada ste je, na primer, stavili u ležaljku ispred neke osobe, uključujući i vas. Iako se tada nije igrala neposredno sa drugom decom ili igračkama na isti način kao sada, ona je aktivno učestvovala tako što je posmatrala neposredno okruženje. 

● Ubrzo nakon što deca nauče da sede i postanu veštija sa prstićima, ona učestvuju u vrsti igre poznatoj kao paralelna igra. Naime, iako mališani sede zajedno, oni se ne igraju međusobno, ali zato "proučavaju" jedni druge, kao i međusobne interakcije sa igračkama, i uče jedni od drugih - usvajaju određena ponašanja.

● Važno je da ne požurujete vaše dete kroz ovu vrstu igre, odnosno da ne navaljujete na njega da usvoji pravila koja ne razume. Deca posle izvesnog perioda izlaze iz okvira paralelne igre, sa osnovom za uspešnu zajedničku igru, u kojoj sarađuju. Istovremeno, pomalja se sposobnost razumevanja ideje deljenja, razmene i pregovaranja. U početku stidljivo, ali vremenom napreduje.PageBreak

bebin-jedanaesti-mesec

Dugo očekivano hodanje

● Većina roditelja čezne da njihovo dete što pre prohoda, pa su ushićeni kada vide prve korake svog čeda. To je za njih veličanstven doživljaj. Naravno, kao i za sve drugo što se tiče dečjeg razvoja, postoji opseg uzrasta kada mališani počinju da hodaju. Kod nekih se to dešava ranije, sa 10 meseci (mada najčešće bude oko prvog rođendana),

Ne žurite sa kupovinom cipelica!Mnogi roditelji kupuju obuću za bebu ranije nego što je potrebno. Tome je tako teško odoleti! Međutim, imajte na umu da dečja stopala mogu da narastu do druge veličine za samo šest nedelja.

dok drugi nisu spremni ni sa 16-17 meseci (kada bi, otprilike, već trebalo da prohodaju).

● Bez obzira na starosno doba u kojem se nalazi vaše dete, verovatno ste dobili savete od prijatelja i članova porodice o tome da li bi trebalo da nosi cipele. Uopšteno govoreći, među stručnjacima je uspostavljen "konsenzus" da mališanima treba da se obuju cipelice kada počnu da "krstare" uz nameštaj, ili ubrzo nakon što počnu da hodaju.

Važno je da cipelice ispunjavaju neke uslove, pre svega zbog formiranja pravilnog oblika stopala i stabilnosti hoda. Treba da budu duboke, sa gornjim delom od prirodnog materijala - kože ili platna (da se stopala ne bi znojila). Takođe, lubovi moraju da budu čvrsti (meka cipela se brzo deformiše), sa čvrsto vezanim pertlama. Đon mora da sprečava klizanje, kako ne bi došlo do nezgode.  

Ređam, slažem, "razvrstavam"

● Ako ste ikada ostavili korpu sa vešom ispred bebe, verovatno ste otkrili jedan od starih "trikova" za zabavu mališana. U ovom uzrastu, decu neodoljivo privlači pomeranje, prenošenje i  sklanjanje predmeta, upoređivanje veličina i oblika, uzimanje i vraćanje stvari tamo gde su ih našla (dobro… retko ih kada vraćaju), i "sortiranje" različitih vrsta predmeta. Time su prosto očarana. 

● Pretpostavljamo da baš i ne želite da koristite korpu sa vešom  (posebno ne sa prljavim) za ovu dečju aktivnost. Međutim, možete da kupite ili da sami napravite korpu za slaganje i sortiranje igračaka, čime ćete da ispunite detetovu želju za takvom vrstom zabave. A sebi ćete da obezbedite dragocene trenutke opuštanja. Zamislite kako uživate u pijuckanju kafe dok se vaša beba mirno igra: stavlja kocke raznih boja i veličina u kutiju, ili pokušava da shvati koja se kockica ili drugi element lako uklapa u drugi. PageBreak

bebin-jedanaesti-mesec

Uvek je vreme za dobru knjigu

● Čak i bebe koje su vrlo živahne i aktivne, uživaju da sede u maminom ili tatinom krilu, a posebno ako je tu i zanimljiva slikovnica.

Korisno za mozak Činjenica je da interakcija vaše bebe sa čitanjem knjige u ovom periodu može da potraje vrlo kratko, tek nekoliko sekundi. Međutim, to ne znači da od tog iskustva ona nema koristi. Naprotiv! Brojne studije ubedljivo pokazuju da čitanje sa bebama, čak i kratkotrajno - unapređuje sposobnosti njihovog mozga. Bez obzira što je dužina trajanja bebine pažnje samo nekoliko sekundi, nastavite sa čitanjem. Vremenom ćete ustanoviti da, kako biva starija, ona sedi sa zanimanjem za knjigu u sve dužem periodu.

Inače, "bebeći način čitanja" uključuje okretanje stranica, pokazivanje slika, otvaranje "prozorčića" i podizanje "preklopnica" na stranicama knjige, zabadanje prstića kroz otvore na ilustracijama, a povremeno i žvakanje ugla knjige (zato je važno da nabavite one koje su bezbedne za bebe).

● Možda je vaša beba već "odabrala" svoje omiljene knjige - koje joj, sigurno, čitate iznova po ko zna koji put

Usvajanje jezikaUz konstantno iskustvo čitanja knjiga sa voljenim roditeljima, kao i sa drugim osobama koje brinu o njoj, čitanje će pomoći razvoju bebinih saznajnih (kognitivnih) veština, uključujući i usvajanje jezika. Videćete kako će vaše malo čedo sa velikim uživanjem da se odnosi prema čitanju, koje za njega predstavlja veliko zadovoljstvo i razonodu.

(opet, i opet…). Kada pokaže na neku sliku, ili je "zainteresuje" neka reč, ili se zaustavlja na određenoj stranici - polako izgovarajte reči koje su u vezi sa tim. Beba, verovatno, neće da ponovi te reči, ali će one sigurno biti usvojene (prosto ih upija). Otprilike u ovom dobu, beba će možda biti u stanju i da tačno pokaže sliku koju ste imenovali ("Gde je prase?"). 

Više pomoći oko razvoja

● Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Bez obzira da li vaše čedo doseže određene  razvojne prekretnice ranije ili kasnije, ono sledi svoj razvojni put. Osim toga, granica koja razdvaja ono što je postignuto po mesecima, vrlo je rasplinuta. Ukoliko vas, ipak, muče neke nedoumice u vezi razvoja vašeg deteta, posetite pedijatra.  

Snežana Damnjanović Mitić