Majušne ruke postaju svojevrsne alatke za vaše čedo. Ono dobro manipuliše većim predmetima - namerno ih ispušta iz ruku i prati njihov pad. Voli da ih posmatra i naopačke, da menja ugao gledanja i upoređuje ih. Tokom igre, počeće da sve više pravi pokrete sa određenom namerom.

Ja sam jedinstvena beba! Ovo je vreme i kada roditeljima postaje vrlo teško da svoje čedo ne upoređuju sa drugim bebama istog doba. Naročito se obraća pažnja na ono što dete može i hoće da radi, sa onim što rade ostale bebe u tom uzrastu. Razlika uvek ima, nekad i podosta... Zbog toga je važno da mame i tate razumeju da su bebe, ti slatki mali ljudi - jedinstvene ličnosti, sa vlastitim sklonostima i interesovanjima.

Do sada, bebin vid se poboljšao i oštar je - može, čak, da vidi rasuto suvo grožđe po podu.

● Zgrabi, protresi, drži!

Lako ćete da primetite bebine "velike" pokrete - dok sedi, prevrće se, diže ručice uvis da biste je podigli. Međutim, postoje i drugi, jednako važni, ali "manji" pokreti. Beba uči kako da upotrebljava svoje prstiće, i to pojedinačno i zajedno. Već je naučila da oni mogu da se koriste kako bi se uhvatile razne stvari, da njima mogu da se drže i "tresu" brojni predmeti, ali i ono što je za nju posebno važno - da se prinesu zanimljive igračke do njenih malih usta. Beba, takođe, uči da prsti mogu da se koriste kao specijalan "alat", kojim mogu da se pokupe i vrlo mali predmeti.

● Prstići kao male grabulje i klešta

Sada ste u prilici da vidite kako beba upotrebljava svoje ručice kao grabulje, prevlačeći ih preko sitnih predmeta. Ona, takođe, pokušava da koristi svoj palac zajedno sa dva prsta do njega, i to poput zubarskih klešta, kako bi pokupila te predmete - razvijajući tako specifičan hvat. Većina beba neće moći da usavrši ovu veštinu još par meseci, ali ta mogućnost ipak

U ovom uzrastu beba pokušava da koristi palac zajedno sa dva prsta do njega, i to poput zubarskih klešta, razvijajući tako specifičan hvat

pokreće temu bezbednosti. Naime, sada morate da budete vrlo oprezni kada su u pitanju svi mali predmeti u bebinom domašaju. Stoga je neophodno da uvedete određene mere predostrožnosti, kako biste izbegli rizik od povređivanja deteta.

● Prvo pravo "čavrljanje"

Mnoge bebe počinju da "brbljaju" oko šestog meseca. Možda ćete čak da čujete i ono, dugo očekivano: "Ma-ma, ma-ma". A možda će prva izgovorena reč da bude: "Ta-ta, ta-ta". Ne zna se, zasigurno, da li će beba najpre da

Hej, pa ja pričam... Većina roditelja se pita da li beba samo proizvodi određene zvukove, ili ih zaista doziva. Smatra se da ona još uvek ne razume uspostavljenu vezu između zvuka i osobe, ali reaguje na uzvraćeni odgovor i ponavlja te zvukove. Ne brinite, uskoro će vaše čedo "umeti" da vas dozove (nemojte da se iznenadite ako to ponekad bude i usred noći!).

svojim pozivom nagradi mamu ili tatu. Bez obzira na to, biće joj potrebno izvesno vreme dok pokušava da izgovori niz različitih glasova. Verovatno će se u toku određenog perioda držati jednog obrasca, a onda će otkriti drugi...

● Razvoj motorike

Dok se bebe usavršavaju kako da drže predmete (naravno, nakon toga obožavaju da ih ispuste), one često pokupe neki predmet i prenose ga iz jedne ruke u drugu, napred-nazad.
Manipulisanje malim predmetima je veština koja će nastaviti da se razvija tokom narednih nekoliko meseci.

Pojedine bebe su više

Igranje žmurke - odnosno skrivanja odrasle osobe, koja se igra sa bebom, iza novina ili neke tkanine, pomoći će detetu da razvije osećaj sigurnosti da će se draga osoba vratiti - iako nestane iz njegovog vidokruga

zainteresovane za razvijanje krupne motorike nego za fine motoričke veštine, za takozvane manje pokrete. Razlike su prisutne i kada je reč o aktivnostima. Dok se jedan broj beba "odguruje" radi kretanja, puzeći na svom stomačiću - čak i u ranom uzrastu, druge bebe više vole da sede i posmatraju. U svakom slučaju, sve bebe u ovom dobu aktivno uče šta mogu da učine sa svojim telom, bez obzira da li su u pitanju "veliki" ili "mali" pokreti.

bebin-sesti-mesec

● Opasnost od alergija na hranu

U ovom periodu, možda ćete tek početi da vašem detetu nudite čvrstu hranu, s obzirom da mnoge bebe nisu spremne za njeno uvođenje sve do šestog meseca. Bez obzira da li je vaša beba "početnik", ili je već prešla na

Važno je šta jedete Ako vaša beba tek sada prelazi na nov režim ishrane, dobro je da znate da su po pitanju alergena "sigurne" namirnice - pirinač i ječam, kao i bundeva. 


drugačiji sistem ishrane, veoma je važno jedno upozorenje. Naime, ako primetite bilo kakve znakove alergijske reakcije kod vašeg deteta, naročito ako već postoji porodična istorija alergija na hranu - obavezno obavestite njegovog pedijatra. Za takve mališane je, možda, i bolje da se sa nuđenjem čvrste hrane sačeka dok ne napune šest meseci. Inače, simptomi alergije uključuju gušenje, zapušen nos, svrab i iritaciju očiju, osip i proliv.

● Više pomoći oko razvoja

Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Bez obzira da li vaš mališa doseže izvesne razvojne prekretnice rano ili kasno, on ima svoj razvojni put, koji  prati. Linija razdvajanja, posebno između prvih meseci života, vrlo je rasplinuta. Ako imate bilo kakvih pitanja, ili ste zabrinuti u vezi razvoja vašeg deteta, obratite se njegovom pedijatru.

Snežana Damnjanović Mitić