Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlepši trenuci u trudnoći: Saveti za prvu kupovinu stvari za bebu

Beba samo što nije stigla! Evo nekoliko saveta za kupovinu stvari koje će vam biti potrebne u prvim nedeljama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za dolazak bebe, prosto je nemoguće kupiti baš sve. Prvenstveno zbog ograničene količine novca, ali i zbog toga što je teško setiti se svake sitnice. U svakom slučaju, pre nego što krenete u kupovinu proverite da li neko od vaših prijatelja može da vam pozajmi nešto od stvari za bebu.

Polovna bebi oprema

Ne žurite sa kupovinom takozvanih krupnih, posebno najskupljih stvari, kao što su: krevetac, komoda, kolica... Jer, verovatno imate neku prijateljicu, rođaku, komšinicu - koja bi vam ih rado pozajmila. Nemojte da vas grize savest što svom detetu niste kupili baš sve novo, jer neke od ovih stvari ostaju kvalitetne i posle nekoliko generacija. Uostalom, imaćete mnogo prilika u životu da mu kupujete nove stvari.

Veličina odeće

Veličina kojom se označava odeća za bebe, odnosi se na njihovu dužinu. Najveći broj mališana je dugačak oko 50 centimetara kada se rodi, ali vam savetujemo da ipak kupite nešto veću garderobicu (bar za

Nemojte kupovati sve u istoj veličini, jer novorođenčad brzo rastu, pa će se desiti da neke stvari beba nijednom ne obuče

jedan broj), jer odojčad veoma brzo raste. Naravno, sve stvari treba da budu sa dugim rukavima. Ako kupujete bodije bez rukava, možete da ih kombinujete sa benkicama dugih rukava. Pokušajte da odolite lepim, ali nepraktičnim modelima koji se navlače preko glave, zakopčavaju na leđima (bebe najviše vremena provode upravo ležeći na leđima), koji su od veštačkih materijala... Takođe, ne kupujte sve u istoj veličini, jer će se desiti da neke stvari beba nijednom ne obuče.

Praktični modeli

Imajte u vidu da ćete bebu morati da presvlačite nekoliko puta u toku dana i noći. Da biste je što manje "prevrtali", izaberite modele bodija koji se raskopčavaju sa prednje strane, ili celom dužinom nogavica. Tako bebu nećete morati da skidate prilikom svakog menjanja pelena. Za lakše presvlačenje su pogodni bodiji koji su za broj ili dva veći. U prvim mesecima, dajte prednost praktičnosti a ne estetici. Kada beba

Savet plus!Sve što ste kupili za bebu, obavezno operite. Preporučuje se duplo ispiranje, a omekšivače ne stavljajte prvih nekoliko meseci, zbog moguće pojave alergije. Peglanje stvari je takođe obavezno.

poraste i ojača, a vi se izveštite u oblačenju i svlačenju, biće i vama i njoj lakše, pa ćete moći da se "modirate".

Ne zaboravite da bebe često bljuckaju, pa će i to biti razlog za presvlačenje, što znači da morate da imate dovoljno bodija i benkica. Neka benkice budu od punijeg pamuka ili flanela, obavezno za broj veće, kako bi bebi bili pokriveni stomačić i leđa.

Kapice, čarapice...

S obzirom da je kod malih beba glava nesrazmerno veća od tela i da preko nje odaju toplotu, treba da nose kapicu posle kupanja, i obavezno kada se izvode u šetnju. Ako je u sobi u kojoj spava vaša beba toplo, nema potrebe da joj stavljate kapicu kada je u krevecu.

Neki bodići imaju našivene čarapice (sve je iz jednog dela), ali teško održavaju toplotu, pa je potrebno da se bebi obuju i čarapice (pamučne). Ukoliko je bodi bez tog dodatka, pogodne su malo deblje čarapice - od frotira, na primer.  

Kako bismo vam olakšali prvu kupovinu, napravili smo za vas i spisak neophodnih stvari za bebu.

Anđelka Kotević, šef službe Halobeba; Dragana Aleksić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica