Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štipaljka na pupku

Šta je bolje za podvezivanje pupčanika - štipaljka ili tračica?

Na ovo pitanje odgovor nam je dala prim dr Lidija Avramović - Hajnal, načelnik neonatologije u GAK "Narodni front" .

Pupčana vrpca je dugačka oko jedan metar i ima dve arterije, jednu venu, želatinoznu supstancu zvanu Varton-ova pihtija i omotač. Presecanjem i podvezivanjem pupčanika, krvni sudovi se zatvaraju.

Kako i čime može da se podveže pupčana vrpca?
- Podvezivanje se obavlja u aseptičnim uslovima, a izvodi se sterilnom pamučnom tračicom ili, naročito poslednjih godina, specijalnom plastičnom "štipaljkom". Podvezivanje tračicom nema prednosti u odnosu na upotrebu štipaljke.

Tračica ne iritira okolno tkivo, ali je moguće češće krvarenje nakon podvezivanja. Ona se kvasi prilikom svakodnevnog kupanja novorođenčeta, što može da produži vreme sasušivanja i otpadanja pupčanog patrljka, kao i da dovede do bakterijske infekcije - zapaljenja pupka i okolnog tkiva.
Neophodno je da se pupak podvezan tračicom svakodnevno obrađuje rastvorom povidon jodida i štiti sterilnom gazom do sasušivanja i otpadanja, kao i nekoliko dana nakon otpadanja.


"Štipaljka" omogućava bezbedno podvezivanje pupčanika i svodi mogućnost krvarenja na minimum, a sasušivanje i otpadanje pupčanog patrljka je brže. Nije potrebno da se pupčani patrljak sa "štipaljkom" posebno obrađuje, niti štiti. Eventualni nedostatak "štipaljke" je u grubljoj izradi, što može da uzrokuje iritaciju okolne kože trbuha. To može da se izbegne odgovarajućim prepovijanjem novorođenčeta.

  Koji su najčešći problemi vezani za zarastanje pupka?
- Najčešći problemi su krvarenje iz pupčane vrpce, kao posledica traume neadekvatnog podvezivanja, problemi stvaranja tromba, lokalne infekcije...

Šta je granulom?
- Granulom je otok koji se sastoji od granulacionog tkiva (tkiva koje se razvija pri zaceljivanju rane - u obliku crvenkastih, jedrih i nabubrelih bradavičica i kvržica). Pupčani patrljak se obično sasuši i otpada šest do osam dana po rođenju. Pupčana rana se «pokriva» tankim slojem kože, formira se ožiljno tkivo i pupak zarasta oko 12. do 15. dana. U tom periodu, naseljavanje velikim brojem saprofitnih bakterija, blage infekcije, kao i nekompletna epitelizacija, mogu da dovedu do pojave granulacija na samoj osnovi pupka.

U čemu se sastoji terapija ukoliko dođe do granuloma?
- Terapija se sprovodi svakodnevnom obradom pupčane rane rastvorom povidon jodida, tokom nekoliko dana. Najčešće je ovakav postupak dovoljan. Metoda "lapisiranja" granuloma, tj. kauterizacije (spaljivanja) srebro - nitratom se primenjuje ukoliko prethodna terapija nije dala zadovoljavajuće rezultate. Veći granulomi, posebno na peteljci, najčešće se isecaju, što je i najbrži način za rešavanje ovog problema, ali to može da se uradi isključivo u zdravstvenoj ustanovi. Lapisiranje i isecanje granuloma ne zahtevaju primenu lokalne anestezije.

V. Stanimirović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica