Kada se vaša beba rodi, njena pupčana vrpca će najpre biti stegnuta, odnosno podvezana (da bi se izbeglo krvarenje), a onda presečena vrlo blizu tela - u okviru sasvim bezbolne procedure. Iza toga ostaje pupčani patrljak, koji mora da se redovno održava, da stalno bude čist i suv. Kada patrljak otpadne, moguće je da na peleni otkrijete malo krvi, ali je to normalno. Za sobom, on na površini kože ostavlja pupak, tačnije - malu ranu, kojoj je potrebno nekoliko dana da zaceli.

Kako da negujem bebin pupak?

U svakom slučaju, najbolje je da na samom početku najpre razgovarate sa pedijatrom vašeg deteta. Inače, higijenske procedure je najlakše izvoditi na stolu za povijanje. Najpre ranicu očistite povidon jodom, a za to koristite sterilnu vatu ili gazu. Nakon toga drugim sterilnim komadićem gaze prekriti pupčani patrljak i preko nje staviti flaster. Kada se pupak sasuši, dete može da se kupa kompletno, bez ikakve zaštite.

Tradicija - za i protiv

Dugo su zdravstveni radnici za kućnu negu preporučivali čišćenje korena patrljka parčetom vate ili gaze umočenim u alkohol, a kasnije u neki drugi antiseptik - jednom ili dvaput dnevno. Pojedini doktori i dalje podržavaju tu praksu, ali drugi sada sugerišu da je efikasnije pustiti da se pupčanik sam osuši, prirodno. 

Otkud te dileme? Oprečna mišljenja su počela da se javljaju nakon sprovedene opsežne studije u Kanadi, još 1998. godine, kada su stručnjaci ustanovili da netretiran patrljak zaraste za osam dana, dok tretiranom za to treba deset i više dana (nijedno od 1.800 novorođene dece nije pokazivalo znake infekcije).

Sa druge strane, Karol A. Miler, klinički profesor pedijatrije, sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, i dalje preporučuje čišćenje alkoholom: "Pitanje je da li se zaista toliko isplati dobrobit prirodnog sušenja od jednog-dva dana manje, da li zaista toliko vredi?", izjavila je dr Miler.

Infekcija? Izuzetno retko!

U porodilištu, doktor ili babica će, da bi prevenirali infekciju, prebrisati ostatak pupčanika povidonom ili drugim antiseptikom. Kod kuće, na vama je da pupčani patrljak dobro negujete. Simptomi infekcije, mada do nje veoma retko dolazi, uključuju: otok ili crvenilo pupka i okolne oblasti, gnoj u korenu patrljka, temperaturu, loš izgled deteta.