Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin temperament

Da li vam se dešavalo da pažljivo posmatrate novorođenu bebu, njeno ponašanje i reagovanje - i da na osnovu toga pokušavate da procenite kakva će jednog dana da bude?

*Na osnovu bebinog ponašanja još uvek nećete moći da predvidite njen budući temperament. Ono što izgleda očigledno sada, ne mora da znači da će ostati dominantno kasnije. Živahna i nemirna beba može da izraste u mirno, povučeno dete... i obrnuto.

*Šta se, zapravo, podrazumeva pod temperamentom? Temperament je, jednostavno rečeno, način ponašanja. Kada se radi o bebinom temperamentu, uzimaju se u obzir sledeće reakcije: koliko redovno spava i jede, koliko su energični njeni pokreti, koliko je plačljiva i uznemirena, da li može da se «zaigra» sama, i kako reaguje na nove ljude i hranu.

*Temperament deteta može mnogo da se promeni tokom prvih nekoliko meseci života. Jer, način na koji se novorođenče ponaša, uslovljeno je delovanjem privremenih faktora, kao što su hormoni tokom trudnoće, dužina porođaja, postporođajni razvoj bebinog nervnog sistema... Kada jednom prestane delovanje ovih faktora, što se obično dešava oko četvrtog meseca, biće vam mnogo jasnije sa kakvim detetom ćete «imati posla».

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica