Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin deveti mesec: Ime mi je nestaško!

Psihomotorni razvoj od devetog do dvanaestog meseca teče različitom brzinom - zavisno od genetike, uticaja okoline i gestacione zrelosti na rođenju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kod dece rođene pre vremena, računa se korigovani uzrast, to jest uzrast u kome bi bila da su rođena na vreme.

Povezane vesti

Neke bebe prohodaju ranije, neke kasnije, a i jedne i druge se razvijaju sasvim normalno. Pojedina deca toliko usavrše puzanje da izvesno vreme uopšte nemaju potrebu da se kreću na neki drugi način. Zbog toga obično kasnije prohodaju od dece kojima puzanje ne polazi za rukom. U svakom slučaju, poslednje tromesečje prve godine života karakteriše samostalno kretanje u daljinu, a time i upoznavanje šire okoline. To, opet, ima uticaja na psihički, intelektualni i emotivni razvoj.

Usavršavanje puzanja

Nakon što je, u položaju potrbuške, savladala premeštanje težine unazad i u stranu, beba otkriva kretanje unapred i počinje da baulja. U bočnom položaju se ne oslanja samo na laktove, već i na šaku, pri čemu se trup približava sedećem položaju. Pri prvim pokušajima puzanja, odojče se prebacuje u stranu, u položaj poznat pod nazivom «sedenje ukoso».

Povezane vesti

Strpite se još malo, vaše dete će uskoro moći da se samo uspravi u sedeći položaj. Ako ga vi budete postavljali da sedi, nećete mu pružiti šansu da prođe kroz normalne faze uspravljanja, veoma važne za dalji razvoj motorike. A sledi puzanje uz zidove i druge predmete, pri čemu se dete jednom rukom oslanja na pod, a drugom diže. Šake su sada potpuno otvorene, što je važan preduslov za oslanjanje pri uspravljanju. Noge su savijene u kolenima. Tako beba otkriva klečeći položaj, koji prethodi konačnom uspravljanju.

Omiljene igre skrivanja

Sa novom veštinom otvaranja šake, dete osvaja igru bacanja. Raduje ga da baca igračke i prati njihov pad, zapažajući tako prostornu dubinu, brzinu i zvuk predmeta koji pada. Ako predmet stavimo u posudu, dete će da zaviri u nju, stavi ruku, pa čak i da izvadi skriveni predmet. Osim toga, devetomesečna beba može da nađe i skriveno lice, pa joj igra skrivanja postaje jedna od najomiljenijih i može unedogled da je zabavlja.

Povezane vesti

Bezbednost odojčeta

Devetomesečno dete počinje samo da se kreće van "ograđenog" prostora i, ispitujući okolinu,

Mala deca žive opasnoMala deca žive opasno. Imajte to neprestano na umu. Kućnu i poljoprivrednu hemiju držite na nepristupačnom ili zaključanom mestu i stvorite kod sebe naviku da opasne stvari odmah nakon upotrebe vraćate na mesto - pod ključ. Nikada ih ne držite u ambalaži od hrane (na primer, u flaši od soka). Praznu ambalažu od otrovnih supstanci ne bacajte u kantu za smeće koju dete može da otvori, jer i nekoliko preostalih mililitara za bebu može da bude fatalno. Lekove držite dovoljno visoko, a posebno upozorite babe i dede, koji ih obično ostavljaju na svakom ćošku, da ih sklone kada im unuci dolaze u posetu. Ne ostavljajte odojče samo sa detetom mlađim od dvanaest godin

često dolazi u opasnost od povređivanja i trovanja.

Od sada, pa sve do polaska u školu, vaša pažnja neprestano mora da bude usmerena ka njemu, naročito u prve četiri godine.

Beba koja dobaulja ili dopuzi do nekog predmeta, pokušaće da se uhvati za njega - kako bi se uspravila. Po pravilu, prišavši stolu, ona hvata stolnjak i povlači ga ka sebi, ne sluteći da će tako na sebe da obori sve što je na njemu. Stoga skinite stolnjake sa stolova i sklonite teške, oštre predmete i tečnosti (vaza sa cvećem, šoljice sa vrelom kafom i slično). Kuću ili stan ćete, u svakom slučaju, morati da preuredite.

Povezane vesti

Možete sve da uradite odjednom, ili postepeno, prateći uzrast deteta. Za sada, morate da uklonite nestabilan nameštaj, figurice i druge lomljive, teške, oštre, ali i sitne predmete, sobne biljke, gajtane, plastične kese. Takođe, morate da zaštitite oštre uglove i utičnice za struju, učvrstite stubove ograde i gelendere i zagradite stepenište.

Bez forsiranja umeća

Ima dece koja sve motorne veštine savladavaju brže, pa se u devetom mesecu uveliko samostalno uspravljaju na noge, praveći već i prve korake. Druga izgovaraju prve smislene reči i pokazuju brži socijalni razvoj. Ove individualne razlike su normalna pojava i nije dobro da se dete u bilo čemu forsira, niti poredi sa ostalom decom. Samo u slučaju da znatno zaostaje u pogledu svih psihomotornih funkcija, potražite savet lekara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica