U zavisnosti od nalaza lekara ortopeda - na pregledu i nakon ultrazvuka, određuje se do kada će se primenjivati široko povijanje: do trećeg, šestog ili devetog meseca, ili do momenta kada dete počne da se oslanja o svoje noge. Široko povijanje ima za cilj dovođenje nogu u odgovarajuću poziciju, kako bi se obezbedio nesmetan razvoj kukova.

Odmah po rođenju, na prvom pregledu bebe se proveravaju i njeni kukovi, kako bi se utvrdilo da li je prisutno urođeno iščašenje kukova, najčešća anomalija koštano-zglobnog sistema. Najveći broj nestabilnih kukova na rođenju, stabilizuje se već u prvim danima života, pa se zato pregled ponavlja krajem prvog meseca, kada se radi i ultrazvučni pregled - jer neki lakši oblici deformiteta ne mogu da se utvrde običnim pregledom.

Činjenica da je na ovim pregledima sve u redu, ne znači da se problem neće pojaviti kasnije. Jer, razvoj kukova kod novorođene bebe nije završen, već se nastavljae čak do 18. meseca. Nekada se problem uoči tek kada dete prohoda - uz karakteristično geganje, iako je na rođenju sve bilo u redu. Razlog toga je izostanak redovnih pregleda, kao i nepravilno povijanje, koje prisilnim položajima uzrokuje ograničene pokrete, ali bez promena na samim zglobovima. To može da se koriguje primenom vežbi istezanja, u trajanju od nekoliko nedelja. Ograničena pokretljivost zglobova je česta na rođenju, a u tom slučaju se takođe primenjuju vežbe i široko povijanje.

Kako se povija beba?

Za široko povijanje se koriste dve tetra pelene i jedna švedska, ili pelena za jednokratnu upotrebu preko koje se stavlja jedna tetra pelena i jedna švedska. Beba se prepovija tako što su kukovi rašireni i savijeni u takozvani "žablji položaj". Ovakvo prepovijanje se preporučuje kao preventiva kod zdravih kukova, kako bi se omogućio njihov nesputan rast i razvoj.

Kod prisutnih deformiteta, lekar će preporučiti odgovarajući način povijanja u zavisnosti od vrste i stepena izraženosti problema. Pravilno povijanje kod zdravih beba, kao i dosledna primena terapije kod prisutnog razvojnog poremećaja kuka, obezbediće dobro formirane zglobove i stabilan hod.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut