Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da razumemo govor bebinog tela

Pažljivim posmatranjem svoje bebe i proučavanjem njenih pokreta možete utvrditi da li se ona pravilno razvija. Evo nekoliko smernica...

  Izvor: Foto: Profimedia

Još u majčinom stomaku dete je sposobno da prima i obrađuje nadražaje iz spoljašnje sredine. Kretanje majke, kontakt sa zidovima materice, sisanje palca, svetlost i zvuci... neki su od stimulusa koji u tom periodu utiču na formiranje i oblikovanje centralnog nervnog sistema... A kasnije? Nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se razvija vaše dete. Posmatrajte svoju bebu i bavite se njome.

Znači, u toku prvog meseca dete već razvija veliki broj različitih adaptivnih odgovora. Mnogi od njih se izgrađuju još intrauterino, a po rođenju ih dete razvija kao osećaj za gravitaciju, pokret i dodir.

Povezane vesti

Sve ovo je važno znati jer nam dete u tom najranijem periodu govori telom, pokretima, pa je od velikog značaja da umemo da tumačimo taj govor tela. One stimulacije koje umiruju dete i čine ga srećnim su dobra baza za razvoj čula, kao i sopstvene telesne šeme.

U svakom slučaju, dete je stvoreno da uživa u igri - koja ga  stimuliše, da isprobava nove senzacije i razvija nove motorne funkcije.

Povezane vesti

Razvoj funkcija po redosledu

Funkcije se razvijaju po određenom redosledu. Kod neke dece će to biti brže, kod neke sporije, ali uglavnom će pratiti tipične parametre. Zbog toga nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se kod deteta razvijaju ovi procesi. Posmatrajte mališana u spontanim aktivnostima, ali posmatrajte i njegove vršnjake. Uočite sličnosti i razlike. Jer, ako ne možemo da vidimo nečiji mozak, možemo da vidimo ponašanje - koje je odraz njegove aktivnosti.

U galeriji ćete pronaći nekoliko karakteristika razvoja novorođenčadi...

Dr Danijela Vukićević, fizijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica