Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvečka - prva bebina igračka

Da bismo bebi i malom detetu olakšali spontani proces sazrevanja i učenja, kao i uspostavljanje različitih psihomotornih sposobnosti koje se razvijaju, trebalo bi da koristimo funkcionalne igračke za stimulaciju.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Većina budućih roditelja, obilazeći prodavnice sa bebi opremom, ne može da odoli neverovatnoj ponudi igračaka. Zbog toga se dešava da, i pre nego što se beba rodi, kupe «gomilu» onog što im se dopadne. Često se pritom uzmu mnoge stvari koje lepo izgledaju ali nisu funkcionalne, odnosno ne podstiču detetov razvoj. Da igračka nije primerena detetovom uzrastu, možete da zaključite po tome što se dete njom ne igra, uzme je i odmah baci, ili je i ne pogleda - na šta se obično kasnije žale roditelji. Sama činjenica da je igračka lepa i da se sviđa odraslima, ne znači da je podsticajna.

Dodir je prva komunikacija

Danas se, zahvaljujući mnogim naučnim istraživanjima, zna da je novorođenče u prvim danima života sposobno za suptilnu komunikaciju sa okolinom. To nije kao kod odraslih, preko čula vida i sluha, jer se ona kasnije razvijaju, već preko kožne osetljivosti, pa je odatle dodir od izuzetne važnosti. Vremenom se razvija koordinacija očnih jabučica, sluh se izoštrava, beba počinje da hvata i manipuliše predmetima, a onda i da guče i «odgovara» kada joj se obraćamo.

Dobra igračka

Kada znamo da beba ima sposobnost, ali i potrebu da se igra, uloga odraslih je da joj to omoguće na pravi način, stvaranjem odgovarajuće atmosfere i nudeći igračke koje će da je motivišu. Igračka je dobra ako ima tri funkcije:

- podstiče upražnjavanje, učvršćivanje i proširivanje sposobnosti na aktuelnom nivou razvoja

- omogućava zadovoljenje potreba na prethodnom, regresivnom nivou

- podstiče razvoj ka narednim nivoima

Bez bombardovanja čula

Prva bebina igračka, od davnina pa do današnjih dana, jeste zvečka. Nekada je to podrazumevalo kuglu koja zveči kada se protrese, danas su zvečke različitih formi, oglašavaju se melodijama i imaju svetlosne efekte. Međutim, ovakve moderne zvečke zbunjuju bebu, bombardujući sva njena čula istovremeno.

*Prva zvečka

Prva zvečka treba da bude u obliku kugle, prečnika pet centimetara, na dršci od 10 do 13 centimetara, i to crvene boje, da bi beba mogla da je fiksira i prati. Može da bude i crveno-žuta ili crno-bela, jer su to kontrasti koje može da uoči. Kada u prvom mesecu pomeramo zvečku po horizontali ispred bebinog lica, ona će da je prati do 45 stepeni u stranu.

Jasan zvuk, bez melodije

U drugom i trećem mesecu, uz veće interesovanje i živahne pokrete, beba će moći da isprati zvečku do 90 stepeni.  Zvuk treba da bude jasan, kako bi se izdvojio u odnosu na naš glas i ostale zvuke koji dolaze iz okoline. Melodije nisu pogodne, jer ne deluju podsticajno. Odnosno, beba u tom slučaju neće da prati zvečku dok je pomeramo na jednu i drugu stranu.

*Druga zvečka

Druga zvečka koju beba treba da ima je složenija, u obliku kotura - šarena, živih boja (pastelne boje su manje podsticajne). Krajem četvrtog meseca, za razliku od refleksnog hvata koji je do tada postojao, počinje da se razvija voljni hvat rukom. Ako sa strane ponudimo bebi zvečku u obliku kruga, ona će pružiti ruku do nje, uhvatiće je i dovesti do usta. Sa ovim činom, beba počinje svesno da hvata predmete. Sada mogu da se daju složenije zvečke, jer se funkcija hvatanja u petom mesecu proširuje na opipavanje, kada treba ponuditi različite mekane materijale, koje će beba dodirivati rukama. Sa sve većim interesovanjem, beba posmatra i premešta zvečku iz ruke u ruku, razvijajući tako koordinaciju oko-ruka. Obavezno joj treba nuditi zvečku sa obe strane, kako bi se razvijao hvat podjednako i desnom i levom rukom. Igrajući se, beba stiče iskustvo koje za nju postaje saznanje, a sve to zajedno za rezultat ima bebin razvoj.

Zvečka za sigurnost

Sa šest meseci, bebi treba nuditi kocku i gumene igračke, ali joj i dalje dajemo zvečke, koje ona koristi sve do desetog, jedanaestog meseca. Osim što ima značajnu ulogu u podsticaju određenog ponašanja i percepcije, a kasnije u razvoju hvata i manipulacije, zvečka pomaže i emotivnom razvoju. Dete će posezati za njom kad god se oseti nesigurno ili u situacijama kada treba da pređe u narednu razvojnu fazu. U periodima regresije će se igrati zvečkama jer mu to dobro poznato iskustvo daje osećaj sigurnosti.

Uloga zvečke u prvim mesecima

Uloga zvečke u prvim mesecima je podsticajna, izaziva određeno ponašanje (praćenje pogledom), sa težištem na percepciji. Kroz igru sa bebom, dok prati vidne i zvučne stimulanse, kod nje stimulišemo doživljavanje vlastitog tela.

Igra sa zvečkom

Bebe se rađaju sa čvrsto stisnutim šakama, zbog refleksa koji savija prste kada joj dodirnemo dlan. U drugom i trećem mesecu, ona sve češće otvara šake i opruža prste. Ako joj stavite zvečku u ruku, čvrsto će da je stegne, naglo privuče ustima i ispusti. Ovo su refleksne aktivnosti u ranom uzrastu, pa otuda takva reakcija, nikako ne znači da se bebi ne dopada igračka.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica