Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbor autosedišta za dete

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da bi dečje autosedište bilo svrsishodno, na prvom mestu automobil mora da bude ispravan i bezbedan, što znači da sva sedišta, a posebno zadnje, moraju da budu dobro fiksirana. Na primer, ako ste obarali naslon zadnjeg sedišta, obavezno proverite da li ste ga pravilno vratili na mesto i da li ste ga dobro pričvrstili!

U kolima jedino sedišta i sigurnosni pojasevi predstavljaju sigurnu zaštitu. To potvrđuju i neki eksperimentalni dokazi. U proučavanju čeonih sudara pri brzinama od 50 kilometara na sat, dete koje je teško 10 kilograma dostiže masu od 400 kilograma. Mamine ruke nisu tu da zadrže dete, ali i ako jesu, u slučaju da majka ima 60 kilograma, njena masa će pri tolikoj brzini preći 2000 kilograma, što može da se završi prignječenjem deteta uz prednje sedište ili uz air bag, ako sede napred. Statistike u Italiji, na primer, pokazuju da u saobraćajnim nesrećama godišnje biva povređeno oko 11000 dece. U većini slučajeva, deca ginu zbog nepropisnog vezivanja, odnosno nevezivanja.

Sistem vezivanja i uzrast

Važno je naglasiti da sistem vezivanja zavisi od uzrasta deteta, to jest, njegove  veličine. Zbog toga postoji pet tipova sedišta. Prvi, za «0 grupu», odnosi se na decu do 10 kilograma (do 12 meseci). U ovom razdoblju koriste se nosiljke u kojima bebe mogu da leže, a koje imaju sistem za podešavanje prilagođen sigurnosnom sistemu u automobilu. Sedište treba da je okrenuto u suprotnom smeru od smera vožnje. Dozvoljeno je da se ovakvo sedište-nosiljka fiksira na prednje sedište, s tim da je air beg isključen, da je sedište izdignuto, i u ovom slučaju unatraške okrenuto. Ista pravila važe i za decu do 13 kilograma (24 meseca), za koju su predviđena sedišta iz grupe «0+».

Za decu od 9 do 18 kilograma (od 9 meseci do četiri godine), alternativno se kao  zamena za sedišta grupea «0» i «0+» koriste sedišta grupe «1», koja se fiksiraju da budu okrenuta ka prednjem sedištu. Sedišta mogu da se oblože  specijalnim zaštitnim jastučićima, kroz koje je moguće provući zaštitne pojaseve. To su, takođe, dvostruko homologni modeli iz grupa «0» i «1», koji se koriste za decu do 18 kilograma. Za decu stariju od četiri godine, potrebno je ustanoviti koji su modeli sedišta iz grupe «2» ili «3» odgovarajući, za koja su predviđena podignuta sedišta ili stabilni jastuci na koje bi se deca smestila i privezala sigurnosnim pojasevima.

U svakom slučaju, moguće je u toku odabira sedišta proveriti da li proizvod ima neku od EU deklaracija  44, EC R 44, R 44, da li je univerzalan i prilagođen svim automobilima, do koje maksimalne mase može da se koristi. Sigurnosni pojasevi i sistem fiksiranja napravljeni su tako da omoguće roditeljima lako rukovanje, a decu onemoguće u pokušajima da se odvežu.

Obazveznaproba

Autosedišta za decu se mogu montirati pomoću pojasa, ukoliko u vašem automobilu oni postoje na zadnjem sedištu, ili pojasa koji se naknadno kupuju. Pre nego što kupite autosedište, obavezno ga isprobajte u svom automobilu, jer postoji mogućnost da ne može da se koristi u njemu. Savetujemo vam da u kupovinu krenete sa prijateljem koji ima iskustva u montiranju sedišta, jer se može desiti da prodavci ne umeju da vam objasne i pomognu prilikom pravilnog postavljanja. Ako nemate nikog ko bi mogao da vam pomogne, nekoliko puta pažljivo pročitajte uputstvo i strogo ga se pridržavajte.

Pravilno vezivanje

Kada je u pitanju vezivanje dece u autosedištu, i tu treba veoma pažljivo pratiti uputstva proizvođača. U zavisnosti od modela, postoje pojasevi sa tri (po jedna na ramena i jedna u preponama), ili pet (po jedna na ramenima, po jedna na bedrima i jedna na preponama) kontaktnih tačaka. Ukoliko pojas autosedišta ima kopču na grudima, onda ona mora da bude postavljena na sredini grudnog koša, a nikako na vratu ili stomaku! Ova kopča ima ulogu da drži trake pojasa u pravilnom položaju, a ona sama ne pruža nikakvu zaštitu. Uvek pazite da se trake pojasa ne uvrnu, jer u tom slučaju ne pružaju stoprocentnu sigurnost.

I ne zaboravite - dete je u autosedištu bezbedno samo ako ste brzinu kretanja vašeg vozila prilagodili uslovima puta!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica