Piletina, riba ili crvena mesa, šta je najbolje za decu? Proteini u ishrani mališana su ključni, važno je kako ih dajete

Kad god dođe vreme da u ishranu vaše dece uvedete meso i ribu, često se suočavamo sa uobičajenim pitanjem – šta da prvo da dam bebi? Piletinu, teletinu ili nešto drugo?

Shutterstock

Pošto je meso bogato gvožđem, visokokvalitetnim proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, izuzetno je korisno za decu koja rastu da održavaju svoj hemoglobin i razvijaju telesnu izdržljivost. Studija otkriva da između dve vrste proteina – potpunih i nepotpunih, kompletan protein ima prave proporcije svih devet esencijalnih aminokiselina i one se najlakše dobijaju iz mesa, živine i mlečnih proizvoda.

Riba

Riba je bogata visokim proteinima ima visoku biološku vrednost i sadrži mnogo vitamina i minerala. Što je najvažnije, ima Omega 3 masne kiseline. Evo zašto je sve dobro davati je deci i kako utiče na njihov razvoj:

Mozak i oči: Riba sadrži puno omega-3 masnih kiselina, vitamina A i DHA, koji su neophodni za rast i razvoj moždanog tkiva. Ne samo to, hrani mrežnjaču i pomaže u održavanju dobrog vida.

Poboljšava nivo koncentracije: Riba pomaže da se poboljša nivo koncentracije, promoviše dobro ponašanje, veštine čitanja.

Podstiče bolji san: Riba lososa sadrži posebnu aminokiselinu zvanu triptofan, koja deluje kao prirodni sedativ i podstiče bolji san, čime opušta um.

Poboljšava gustinu i snagu kostiju: Losos ima protein kalcitonin koji održava zdravlje kostiju poboljšavaja njihovu gustinu i snagu i sprečava probleme sa kostima i zglobovima kao što je osteoartritis.

Piletina

Piletina je odličan izvor prvoklasnih proteina: Piletina obezbeđuje bolji rast i razvoj dece koja rastu jer sadrži mnogo aminokiselina, što pomaže deci da ojačaju.

Crveno meso

Mesa poput govedine, ovčetine i svinjetine treba konzumirati u manjim količinama. To je zato što ima visok sadržaj zasićenih masti, za koje će dete biti spremnije kada odraste.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Deljenje igračaka u parku   TikTok/kiaraizabellaa