KOJE ZAČINE SMEM DA KORISTIM U BEBINOJ ISHRANI: Nisu dozvoljeni svi, ova dva mogu ozbiljno da naude njihovom zdravlju

Budite jako pažljivi koje začine uvodite, jer neki mogu biti jako štetni.

Shutterstock Mama hrani bebu

Česta nedoumica roditelja je kada mogu da koriste začine u dečijoj hrani i koju vrstu. Obično bebe između 8 i 10 meseci mogu jesti hranu sa pojedinim začinima ali i dalje treba da izbegavate šećer i so.U ishranu možete uvesti polako kurkumu ili kim, začinsko bilje kao što su bosiljak, origano i tamjan. Ako vašoj bebi ne smeta probajte da obagatite obroke običnim i belim lukom i đumbirom. Ovo ne samo da dodaje ukus, već teksturu i boju.

U početku nemojte puno začina da koristite. Počnite sa blagim kao što su neodoljivi cimet ili muškatni oraščić. Slane kašice možete da obogatite kimom, tucanom parikom, đumbirom i karanfilićem, čak i sa malo crnog bibera. Kao i kada uvodite nove namirnice, tako se i ponašajte sa začinima, stavljajte ih po malo i uvek samo jedan, da vidite kako će vaša beba da reaguje. Možda joj neće prijati, a možda će da ima i alergijsku reakciju.

Shutterstock  Beba jede ručak

Zašto treba maksimalno odlagati uvođenje so i šećera u bebin ishranu, iz prostog razloga zato što mogu biti ozbiljno štetne za njihovo zdravlje.Beba još uvek ima osetljiv organizam, a bubrezi su najosetljiviji i još uvek ne mogu da prerade veće količine soli. Previše soli koja se dodaje u povrće, voće, mleko osim što može da ošteti bubrege, može i da dovede do povišenog krvnog pritiska, naročito ako u porodici ima neko ko ima probleme sa hipertenzijom. Šećer bi trebalo izbegavati u ishrani malog deteta  do 12 . meseci, jer može da dovede do kvara zuba (karijesa), a kasnije i do gojaznosti.

(Yumama)