Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič kroz prvu godinu: Kako da pratite bebinu težinu iz meseca u mesec

Pogledajte savete stručnjaka kako biste bili sigurni da vaša beba iz meseca u mesec napreduje i dobija odgovarajuću telesnu težinu...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih briga novopečenih roditelja jeste da li su njihove bebe dovoljno site, kao i da li dobijaju težinu koja odgovra njihovom uzrastu. Trebalo bi da znate da nisu sve bebe iste i da se samim tim drugačije razvijaju.

Povezane vesti

Pogledajte neke osnovne smernice kroz svaki bebin mesec, koje će vam pomoći da lakše pratite bebinu kilažu i budete sigurni da je sve u redu:

Novorođenče (1-4 nedelja starosti)

Vaša beba je trenutno osetljivija i nežnija više nego ikad. Pedijatar Mišel Larou savetuje mladim roditeljima da ne brinu ukoliko njihova beba izgubi koji kilogram odmah nakon rođenja, jer se to dešava kod većina beba. Zdrava beba svoju težinu s porođaja povrati u roku od 10 do 12 dana.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Odmah se obratite lekaru ako se kod bebe pojavi alergijska reakcija. Moguće da ste pojeli nešto što joj ne odgovara.

Mesec dana

Od prvog pa do šestog meseca, beba će rasti 2,5 centimetra mesečno i dobijati od 150 do 200 grama nedeljno. Ako hranjenje ide dobro, vaša beba će stalno dobijati na težini. 

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Vreme hranjenja će biti nepredvidivo i nemoguće je utvrditi koliko mleka beba popije dok sisa. Bebe u ovom uzrastu treba da jedu osam do 12 puta dnevno ili na svakih dva do tri sata.

Povezane vesti

Drugi mesec

Beba bi trebalo da dobija na težini svake nedelje. Ako ste zabrinuti, posavetujte se s pedijatrom kako biste se uverili da beba jede dovoljno. U nekim slučajevima, bebe možda ne sisaju pravilno ili vi nemate dovoljno mleka.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Ne pokušavajte da uvodite čvrstu hranu sve do četvrtog meseca, a poželjno je da sačekate do šestog. Uvođenje čvrste hrane prerano može izazvati probavne probleme, sugeriše doktorka Džoana Dolgof.

Povezane vesti

Treći mesec

U ovom mesecu vaša beba će dobiti skoro ceo jedan kilogram, a takav rast će se nastaviti sve do sedmog meseca.

Beba bi trebalo da jede: 

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Hranjenje će se smanjiti na pet do osam puta dnevno, a bebe koje sisaju će jesti nešto češće od onih koje su na formuli. Vaša beba će se verovatno i dalje buditi tokom noći kako bi jela, ali ne tako često kao pre.

Četvrti mesec

Krajem ovog meseca neke bebe mogu pokazivati znake da su spremne za čvrstu hranu. Neki od znakova su: može držati glavicu čvrsto i uspravno, može da sedi uz podršku i pokazuje interesovanje za hranu koju vi jedete. Prelazak sa tečne hrane na čvrstu je delikatan, pa nemojte forsirati bebu da jede ako nije spremna.

Povezane vesti

Beba bi trebalo da jede: 

Američka akademija pedijatara napominje da bi bebe trebalo dojiti najmanje do šestog meseca, zato probajte da do tada odložite čvrstu hranu, osim ukoliko vaša beba ne pokazuje znake da je spremna. Ako je to slučaj, konsultujte se s lekarom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica