Zbog užurbanog načina življenja, većina roditelja se na početku uvođenja nemlečne hrane, umesto pripremanja domaćih kašica, odlučuje se za gotove.

Komercijalna hrana za bebe je naziv koji se koristi za hranu proizvedenu na poseban način - najčešće u obliku pirea, kako bi odojčad mogla da je konzumira. Sadržaj kašica mogu da budu žitarice, povrće, voće, meso, ili mešana hrana.

Upotreba u tri etape

U zavisnosti od uzrasta odojčeta, upotreba gotovih kašica se uglavnom svrstava u tri etape, s obzirom na uzrast odojčeta. Hrana u njima varira - po raznovrsnosti, količini i teksturi, što zavisi od potreba tokom razvoja bebe.

I etapa: žitarice i pojedinačno povrće i voće

Treba početi sa kašicama u kojima je povrće blagog ukusa: tikvica, šargarepa, grašak...

Da bi se izbegle alergijske reakcije, savetuje se da se najpre daju kašice od jedne vrste povrća i voća - i to na tri do pet dana. Kasnije, kada se beba navikne na nekoliko pojedinačnih kašica, mogu da se daju kombinovane.

Inače, sastojci u kašicama variraju od proizvođača do proizvođača (količina ugljenih hidrata je dobar pokazatelj količine voća i povrća koje je zastupljeno).

◘ II i III etapa: žitarice, voće i povrće, meso, kombinacije, deserti

Kašice su predviđene za uzrast nakon šest meseci - etapa II, i nakon devet meseci - etapa III. Većina komponenti je ista, ali se razlikuju po strukturi. Kašice iz III etape imaju grublju strukturu i parčiće koji podstiču žvakanje. Sadrže vodu, skrob i, eventualno, šećer - što smanjuje njihovu hranljivu vrednost.

Kašice samo sa povrćem, ili samo sa voćem ili mesom - pojedinačne, obezbeđuju više hranljivosti od kombinacija. Pojedinačno, meso i povrće može da se meša, ako beba voli te ukuse. Uzmite dovoljno hrane iz teglice za obrok, i stavite u drugu posudu. Ako je potrebno još kašice, uzmite novu kašičicu.

Nikako iz teglice

Gotovu hranu ne bi trebalo davati bebi direktno iz teglice. Jer, kada pljuvačka dođe u kontakt sa hranom, ona postaje nesigurna za dalju upotrebu.

Pljuvačka sadrži bakterije i enzime koji razlažu hranu, pa zato uvek uzmite čistu kašiku da biste iz teglice uzeli onoliko koliko ćete da iskoristite za taj obrok.

Hranite bebu iz teglice samo ako će da pojede celu količinu.

Koliko dugo teglica može da stoji otvorena?

Kašice sa prirodnim konzervansima kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego proteinske. To znači da voćna kašica, naročito sa jabukom i breskvom, može da ostane sveža dva-tri dana. Ali, pošto je teglica otvorena i izložena vazduhu, njen sadržaj se brže razgrađuje. Zato mora da se iskoristi u roku od dvadeset četiri sata.

Povrće je takođe podložno vitaminskoj razgradnji i dejstvu bakterija, pa ga treba potrošiti za dva dana. Naravno, to ne znači da će se beba razboleti ako je dva dana hranite sadržajem iste teglice, već da hrana neće imati istu nutritivnu vrednost, kao i da su šanse za rast bakterija veće. Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom, i više podložne povraćanju i prolivu koji ih prate.

Birajte pažljivo

Roditelji koji odaberu komercijalnu hranu, trebalo bi da prilikom kupovine poštuju neke principe:

- Pogledajte datum do koga je kašica upotrebljiva.

- Upoređujte tabele pažljivo.

- Teglica treba da je spolja čista.

- Odaberite hranu sa jednim sastojkom, ili sa malim brojem sastojaka. Kada kupujete pojedinačne kašice, odaberite one sa najviše kalorija po jedinici težine. Ako uzimate kombinovane, uzmite one bez sredstava za zgušnjavanje.

- Izbegavajte kašice sa dodatkom šećera i soli.

- Za bebu uzrasta preko šest meseci, odaberite hranu sa gušćom strukturom, da bi se podstaklo žvakanje.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista  

Pročitajte i...