Pošto su nas praznici okupirali, a i stiglo je lepo vreme, zašto bismo za jedan običan ručak gubili dan u kuhinji? Zato evo brzog i jako ukusnog predloga. Rešila sam da ovog puta spremim taj već sastavljen đuveč, a da vam, nekog drugog petka, ostavim recept za onaj koji pripremam od svežeg povrća. 

Đuveč 

Potrebno je:

- kesa povrća (mešavina za đuveč)

- dve glavice luka

- jedna šargarepa

- jedan paškanat

- dva paradajza

- beli luk u granulama 

- kašičica ajvara

- suvi začin 

- šaka pirinča

- dva krompira

Priprema:

Sitno iseckati luk, šargarepu i koren paškanata na kolutiće. Prvo propržiti luk, zatim dodati šargarepu i paškanat i na kraju povrće iz kese. Malko propržiti i doliti vode. Zatim iseći krompir na kockice, pirinač oprati, pa sve to dodati. Staviti kašičicu belog luka u granulama i suvog začina po želji. Posle nekih pola sata kuvanja, dodati iseckan paradajz, kuvati još pet minuta, pa kašičicu ajvara i zapršku (u šolju sipati malko vode, dve kašike brašna i kašičicu aleve paprike, pa kroz cediljku dodati u ručak). 

Svinjski biftek

Priprema:

Bitno je da meso ne bude sitno sečeno, kako bi bilo baš sočno. Lepo ga posoliti i prvo propržiti na najjačoj vatri, zatim malo smanjiti i dodati trunku vode. Kada voda ispari, pržiti dok ne bude gotovo.

Čokoladni proso za Lenku

Čokoladni proso je postao Lenkin i moj omiljeni doručak. Red je onda da to podelimo sa vama.

Potrebno: 

- tri kašike prosa

- malo manje od kašike kakaoa

- kocka margarina (oko 30g)

- dve kašičice meda (ili jedna baš prepuna)

- dve jagode i malo banane

Priprema:

Skuvati proso (recept za proso sam već ostavljala). U drugoj šerpici istopiti margarin, pa dodati kakao i med. Preliti proso. Naseckati voće i dodati (ako je beba manja, samo ispasirati banane). Jagode će možda odbiti ako nisu slatke, jer bebama ne prija taj kontrast slatko-kiselkasto, ali svakako uvek mogu ostati samo banane. Uživajte.

mama Sofija i beba Lenka

Pročitajte i...