Svi smo željni restorana, opuštenog porodičnog ručka, dana bez kuvanja, čiste kuhinje. Verujem da se mame sa decom posebno čuvaju i ne dozvoljavaju sebi luksuz da dete izlože virusu. Zato sam rešila da danas kuvamo jedan takav ručak. Da za sutra u 14h rezervišemo naše trpeze i okupimo ukućane. Doduše, sudova za pranje ima, ali se jelo sprema brzinski, a ukus je savršen. Evo i recepta.
Piletina u sosu
Potrebno je (pišem količinu za tri osobe, a vi je prilagodite prema broju ukućana):
- 600 g piletine
- 200 g šampinjona
- jedna veća tikvica
- dve šake brokolija (može i više)
- kesica mešavine za makarone sa 4 vrste sira
- 300 g pavlake za kuvanje
Priprema:
Piletinu iseckati na kockice i propržiti dok ne pobeli. Zatim dodati iseckane šampinjone i dodati vrlo malo vode, jer šampinjoni sami puste dosta vode. Kada skroz puste vodu, dodati tikvice i brokoli (ako ne volite da se brokoli raskuva, dodajte ga kasnije, mi više volimo ovako). Krčkati dok voda ne ispari (ako ipak bude previše vode, slobodno posle nekog vremena pojačajte temperaturu ringle kako bi voda brže isparila). Kada voda ispari, u to dodajte prethodno pomešanu kesicu (4 vrste sira) sa pavlakom za kuvanje. Krčkajte par minuta (dok ne dobijete žutu boju).
Uz ovo jelo (kao i uz pohovanu piletinu) se savršeno uklapaju pohovani šampinjoni kojim će, sigurna sam, svi biti oduševljeni!
Pohovani šampinjoni
Potrebno je:
- 400 g šampinjona
- prezle
- dva jajeta
- brašno
- so
Priprema:
Šampinjone isecite tako što ćete nogice iseći u ravni sa okruglim delom. Dakle, ne treba ih vaditi, već ostaviti deo u kapici). Nogice se bacaju. Oprane šampinjone stavite u jedan sud i posolite. Umutite dva jajeta. Šampinjone prvo valjate u brašno, pa u jaja i na kraju prezle. Potrebno je da se prže u puno ulja, tako da je moj savet da šerpica bude manja. Potrebno je svega 3 do 4 minuta od ubacivanja u vrelo ulje da budu gotovi. Vadim ih na ubrus koji popije višak ulja. Posudu u koju ih odlažete nemojte poklapati, kako bi ostali hrskavi. I, verujte mi na reč, njima niko neće odoleti.
Što se slatkog dela tiče, pravimo nešto što svi obožavaju, tako da nema greške.
Kolač sa malinama
Potrebno:
- tri šolje brašna
- tri jajeta
- dve nepune šolje šećera
- pola šolje ulja
- jedno pakovanje malina
- prašak za pecivo
- jedna šolja jogurta
- šećer u prahu
(kao meru koristim šolju za jogurt)
Foto: Privatna arhiva
Priprema:
Prvo mikserom umutiti jaja i šećer. Zatim dodati jogurt i ulje i lagano mutiti dalje. Dodati brašno i prašak za pecivo (ja sve umutim mikserom, ali tada možete i ručno, kako vam je lakše). Smesu izliti u pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni pet minuta). Zatim izvaditi, ravnomerno rasporediti maline prethodno isceđene od viška vode i vratiti u rernu još oko pola sata. Kada je kolač pečen, pospite odozgo šećer u prahu. Maline stavljamo tek nakon pet minuta jer je smesa čvršća i neće tonuti. Kolačić će rado smazati i bepci.
Obrok za bebe ovog puta će biti pravi srpski, sa domaćim jajima, domaćom slaninicom i domaćim sirom.
Omplet za bebu
Potrebno je:
- Puter
- Jaje
- Slanina (po želji)
- So
- Mladi sir
Puter otopiti na plotni. Parčence slanine propržiti i dodati jaje. Trunku posoliti i mešati čim belance pobeli. Viljuškom usitniti. Uz to dodajem malo mladog sira, jogurt i jedva izdržim da taj ručak ne smažem ja pre nego što ustane.
Prijatno, drugari!
Probajte i...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna