Uživaćete sa porodicom u ovom jednostavnom i ukusnom dezertu koji možete da služite na više načina i tokom cele godine.
Potrebno je:
- 4 kg šljiva
- 600 gr šećera
- 200 grama čokolade (poželjno bi bio za kuvanje)
- 5 kašičica ruma
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica. Uzmite veliku šerpu, stavite šljive, dodajte šećer i sipajte vodu kako bi se sve to iskuvalo. Prilikom kuvanja stvaraće se pena, možete je skidati u toku kuvanja, ali nije nužno. Nakon dvadesetak minuta proverite da li su šljive omekšale, a ukoliko nisu ostavite ih da se još malo kuvaju. Ukoliko jesu izgnječite ih ili ispasirajte štapnim mikserom, pa ostavite da se kuvaju još par minuta. Nakon toga dodajte čokoladu, rum i mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu kuvajte još nekih 10 minuta, zatim dodajte cimet, lepo promešajte i džem je gotov. Sipajte džem u tegle zagrejane u rerni na 100 stepeni, okrenite teglu na poklopac i pustite 5 minuta da se stvori vakum. Nakon toga vratite ih u normalan položaj i ostavite da se hlade.
Probajte i:
Marmelada, pekmez, džem: Saveti za pripremu savršene slatke zimnice
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.