Na dan Svetog Vasilija Velikog (14. januara), koji takođe predstavlja i početak nove godine po julijanskom kalendaru, domaćice pripremaju vasilice, kolačiće koji se prelivaju medom.
Postoji više recepata za tradicionalne božićne poslastice, a ovaj domaćice u Srbiji najčešće koriste.
Potrebno je:
600 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
3 dl mleka
250 g margarina
med za premazivanje
Priprema
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.
Razvijte testo i premažite ga trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.
Ponovite to još dva puta dok ne utrošite sav margarin.
Razvijte testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite ili krugove u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna