Potrebno je:

- 500g pilećeg belog mesa

- 4 kašike prezle

- pola kašičice mlevene crvene paprike (slatka ili ljuta)

- 2 čena beli luk

- 1 sitnija glavica crnog luka

- 1 kašičica izrendanog đumbira

- sok od jednog limuna

- 1 kašika peršuna

- biber

- so

- ulje za prženje kuglica

Salata:

- 250g zelene salate, bejbi spanaća i rukole

- 6-8 komada čeri paradajza

- peršun

- 1 manja šargarepa

- pola sitnije glavice crvenog luka

- 1 krastavac

- 2 kašike kikirikija za garniranje, oljušten i iseckan

Preliv:

- sok od manjeg limuna

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika peršuna

- 2 kašičice soja sosa

- 1 čen belog luka

- prstohvat soli

Priprema:

Navedene mere su za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li salatu serviramo kao predjelo ili kao glavni obrok. Biće 24 kuglice prečnika 3.5 cm. Možemo praviti sitnije ili krupnije ćuftice.

Priprema pilećih ćuftica: Crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Peršun isprati pod hladnom vodom, posušiti i sitno iseckati. Oljuštiti oko 2 cm korena đumbira i sitno ga izrendisati. Iscediti sok od limuna. Pileće filete isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skinuti masnoću i žilice, iseći meso na komadiće i samleti u čoperu ili mašini. Samleveno meso staviti u činiju i dodati prosejane prezle, iseckan crni i beli luk, biber, so, iseckan peršunov list, crvenu mlevenu papriku, izrendisan koren djumbira i sok od limuna. Dobro sjediniti sastojke i ostaviti po strani dok se greje ulje za prženje ćuftica. U veći tiganj sipati ulje da pokrije dno i zagrejati ga na tihoj vatri. Uzimati kašikom pileću smesu i oblikovati mokrim rukama kuglice. Posle svake kuglice pokvasiti ponovo dlanove. Polovinu ćuftica staviti na zagrejano ulje, pa kad se u toku prženja budu malo smanjile, dodati ostatak. Pržiti ih 15-20 minuta na tihoj vatri, uz stalno okretanje dok ne porumene. Vaditi kuglice na kuhinjsku hartiju.

Priprema salate: Zelenu salatu, baby spanać i rukolu dobro isprati u hladnoj vodi i ocediti. Zeleniš možemo raširiti preko čiste kuhinjske krpe, koja će upiti tečnost sa listova (na slikama je samo rukola). Šargarepu oljuštiti, isprati i iseći na štapiće ili krupno izrendisati. Čeri paradajz oprati i prepoloviti. Peršun isprati pod hladnom vodom i pokidati listiće, pa ih dodati salati. Crveni luk oljuštiti, isprati i iseckati polovinu glavice na tanka rebarca. Krastavac dobro oprati oštrom četkom za povrće i iseći na vrlo tanke kriške. Iseckati kikiriki.

Priprema preliva: Iscediti sok od limuna i sipati u činijicu. Dodati maslinovo ulje i promešati. Dodati soja sos i so, pa promešati. Peršun oprati pod hladnom vodom, posušiti i iseckati. Dodati u preliv. Beli luk očistiti i sitno izrendisati pa dodati u preliv. U činiju složiti sve sastojke za salatu. Preko salate rasporediti ćuftice. Začiniti neposredno pred serviranje, jer će prelivena salata već i kratkim stajanjem uvenuti, pa preliv možemo servirati i odvojeno uz svežu salatu. Garnirati iseckanim kikirikijem.

Probajte i...