Najčešće za Uskrs, ali i nakon drugih praznika i proslava, često nam ostane dosta barenih jaja. Kako nije preporučljivo da ona dugo stoje, nudimo vam recepte za ukusna jela čiji su glavni sastojak upravo kuvana jaja.
Punjena jaja
Potrebno vam je:
- kuvana jaja
- sardina ili tunjevina/ šunka/ kulen
- kiseli krastavčići
- crni luk
- majonez
- pavlaka
Priprema:
Presecite jaja na pola i izvadite žumanca.
U posudi pomešajte žumanca, ribu/šunku i sitno seckani luk i krastavčiće. Začinite po ukusu.
Pomešajte dobro, tako da dobijete smesu koja ima kozistenciju paštete.
Napunite belanca i poređajte u plitku posudu.
U posebnoj posudi pomešajte majonez i pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu i prelijte napunjena jaja.
Brzi namaz
Potrebno vam je:
- kuvana jaja
- majonez
- so
- biber
Priprema:
Izmiksati mikserom ili izblendati u blenderu i u ukusan namaz koji po želji možete namazati na bruskete ili prepečeni hleb.
Paradajz punjen francuskom salatom
Potrebno vam je:
- kuvana jaja
- grašak
- šargarepa
- krompir
- pavlaka
- majonez
- paradajz
Priprema:
Od kuvanih jaja, graška, šargarepe, krompira, pavlake i majoneza napravite francusku salatu. Izdubite paradajz, izvadite mu sredinu, napunite ga francuskom salatom, ohladite i potom servirajte.
Hladna pasta
Potrebno vam je:
- 250 g sitne tesetnine
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- 200 g šunke
- 3 kisela krastavca
- 1/2 male glavice luka
- 2 čena belog luka
- 1 manja zelena paprika
- 1 manja crvena paprika
- 1 manji paradajz
- 1 kesica majoneza
- malo slatkog ili kiselog mleka
- začini po želji
Priprema
Testeninu skuvati i pustiti da se ohladi.
Sve sastojke što sitnije iseckati, jaja zdrobiti viljuškom i sve dodati pasti.
Dobro promešati i staviti u frižider. Poslužiti hladno.
Francuski krompir sa barenim jajima
Potrebno vam je:
- 1 kg krompira
- 5 obarenih jaja
- 200 g kisele pavlake
- 50 g maslaca
- so, biber
Priprema
Krompir obarite i isecite na kolutove. Jaja isecite na ploške. Razmutite pavlaku sa malo mleka.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa naizmenično ređajte krompir i jaja i postupak ponovite dok ima materijala.
Sve zalijte umućenom pavlakom i mlekom (ili još bolje pavlakom za kuvanje). Odozgo stavite listove maslaca i pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna