1. Punjeni som
Potrebno vam je:
- očišćen som od oko 2 kg,
- 3 grančice celera,
- glavica luka,
- dva-tri čena belog luka,
- veza peršuna,
- limun,
- 2 šargarepe,
- kašičica-dve suvog začina,
- ulje,
- so
- biber.
Priprema
Ribu operite pod mlazom hladne vode, osušite čistom kuhinjskom krpom, posolite spolja i iznutra i ostavite da odstoji sat-dva u frižideru.
Spolja ribu zasecite oštrim nožem na nekoliko mesta i u useke sipajte malo suvog začina i iseckanog belog luka.
Limunovim sokom dobro istrljajte unutrašnjost ribe i napunite je s pola količine mešavine iseckane šargarepe, celera, peršuna, belog luka i ulja.
Punjenu ribu zatvorite čačkalicama, stavite je u pleh, prelijte maslinovim uljem, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, zatim uklonite foliju i pecite još oko 39 minuta.
Servirajte s obarenim krompirom.
2. Punjeni šaran sa orasima
Potrebno vam je:
- šaran od 1,5 do 2 kg,
- šolja seckanih oraha,
- 2 glavice luka,
- ulje,
- mlevena paprika,
- so,
- biber.
Priprema
Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra, zasecite malo sa obe strane i stavite da odstoji desetak minuta.
Za to vreme propržite luk na ulju, posolite, dodajte mlevenu papriku i mlevene orahe.
Ovim napunite ribu, a trbuh joj zakačite čačkalicama.
Premažite je uljem i alevom paprikom i pecite u pećnici oko 45 minuta, pomalo je prelivajući toplom vodom i sokom od pečenja.
Punjeni šaran sa orasima ide odlično uz belo vino.
3. Hrskavi fileti oslića
Potrebno vam je:
- 800 gr fileta od oslića,
- gustin (skrob),
- kornfleks,
- so,
- ulje,
- 2 pomorandže,
- peršun.
Priprema
U činiju stavtite dve kašike gustina, pa polako nalivajte vodom i mešajte dok ne dobijete smesu gustu kao jogurt.
U posebnom tanjiru izmrvite kornifleks.
Ribu dobro posolite, umočite u masu od gustina, pa uvaljajte u kornifleks i utapkajte prstima.
Smesu od gustina povremeno promešajte, jer se dešava da se na površini stvori tvrd sloj.
Filete pržite u dubokom, dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju lepu, rumenu boju.
Služite toplo sa sveže isečenim kolutovima pomorandže, posuto iseckanim peršunom.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu