Potrebno je:
5kg crnog grožđa
2kg kristal šećera
5 kesica limuntusa
2 litra vode
5 staklenih flaša
Priprema:
1. Operite grožđe i skinite sa peteljki
2. Zrna sameljite u mlinu za meso ili samo kratko izmiksajte u blenderu, tek toliko da se koštice ne samelju.
3. Stavite izmiksano grožđe u veliku šerpu, dodajte šećer i limuntus, dobro izmešajte sastojke, pokrijte šerpu i ostavite 24 sata. Povremeno promešajte.
4. Nakon 24 sata u šerpu dodajte vodu i kuvajte oko desetak minuta.
5. Dok je još vruć, iscedite (kroz gazu ili pasirku) i sipajte u prethodno sterilisane i zagrejane flaše, a potom ih dobro zatvorite.
6. Ušuškajte flaše u ćebe i ostavite jedan dan da se ohlade. Kada se ohlade čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a kada otvorite flašu čuvajte je u frižideru.
Savet:
Iskusne domaćice kažu da je nekuvani sok ukusniji. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, povećajte količinu šećera na tri ili četiri kilograma, preskočite kuvanje i mešajte dosta kako bi se šećer što bolje otopio.
Probajte i:
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu