Potrebno je:
5kg crnog grožđa
2kg kristal šećera
5 kesica limuntusa
2 litra vode
5 staklenih flaša
Priprema:
1. Operite grožđe i skinite sa peteljki
2. Zrna sameljite u mlinu za meso ili samo kratko izmiksajte u blenderu, tek toliko da se koštice ne samelju.
3. Stavite izmiksano grožđe u veliku šerpu, dodajte šećer i limuntus, dobro izmešajte sastojke, pokrijte šerpu i ostavite 24 sata. Povremeno promešajte.
4. Nakon 24 sata u šerpu dodajte vodu i kuvajte oko desetak minuta.
5. Dok je još vruć, iscedite (kroz gazu ili pasirku) i sipajte u prethodno sterilisane i zagrejane flaše, a potom ih dobro zatvorite.
6. Ušuškajte flaše u ćebe i ostavite jedan dan da se ohlade. Kada se ohlade čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a kada otvorite flašu čuvajte je u frižideru.
Savet:
Iskusne domaćice kažu da je nekuvani sok ukusniji. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, povećajte količinu šećera na tri ili četiri kilograma, preskočite kuvanje i mešajte dosta kako bi se šećer što bolje otopio.
Probajte i:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna