Čorbice su ukusne, jednostavne za spremanje i, što je najvažnije, izuzetno zdrave i dobre za pravilan razvoj mališana. Zato vam donosimo odlične recepte za čorbe koje morate spremiti svojoj dečici:
1. Čorba od meda i šargarepe
Potrebno je:
Maslac
2 manja praziluka ili mladog luka
3 veće šargarepe
2 kašičice meda
Lovorov list
Kocka za supu od povrća
Jogurt (ukoliko želite)
Priprema:
1. Otopite maslac u tiganju, pa dodajte luk i ostavite ga dok ne omekša.
2. Dodajte šargarepe, med i lovorov list i dinstajte oko četiri minuta
3. Dodajte kocku od povrća i ostavite dok ne proključa. Kuvajte još 30 minuta.
4. Na kraju dodajte malo jogurta i servirajte.
2. Čorba od povrća i piletine
Potrebno je:
Pileće belo meso
1 litar vode
Iseckane šargarepe
Iseckan cni luk
Jedan lovorov list
Celer iseckan na kockice
Paškanat iseckan na kockice
2 krompira iseckana na kockice
1 tikvica iseckana na kockice
Soja sos
Priprema:
1. Stavite piletinu, šargarepu, luk i lovorov list u šerpu, dodajte vodu i sačekajte da provri.
2. Kada voda provri, poklopite i ostavite još 20 minuta na umerenijoj temperaturi.
3. Proverite da li je piletina mekana. Ako ste sigurni da je u redu, izvadite je i stavite sa strane.
4. U šerpu potom dodajte celer, krompir, tikvicu i paškanat i sačekajte da voda provri, pa potom smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još pola sata.
5. Malo zgnječite piletinu i dodajte je u supu.
6. Na kraju ukrasite soja sosom i poslužite.
3. Čorba od kukuruza šećerca i jaja
Potrebno je:
Maslinovo ulje
Pasirani beli luk
Iseckani crni luk
Krompir isečen na kockice
Pileća kocka za supu
Šećerac
So
Biber
Jaje
Rendani sir
Priprema:
1. Zagrejte ulje u dubljem tiganju. Kratko prodinstajte beli luk i krompir.
2. Dodajte pileću kocku i kukuruz i sačekajte da provri. Pokrijte i ostavite da se krčka još 30 minuta.
3. Sklonite sa ringle i izgnječite sastojke u pire.
4. Dodajte začine, razbijeno jaje, vratite tiganj na šporet i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.
5. Na kraju dodajte rendani sir i poslužite.
Čorba od sočiva
Potrebno je:
1 šolja sočiva po vašem izboru
Iseckano miksovano povrće
Dva krompira
1 iseckani crni luk
Maslinovo ulje
Bujon
Crveni pesto
Biber
Priprema:
1. Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk
2. Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.
3. Dodajte povrće i sačekajte da provri.
4. Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta.
5. Izmiksajte kada se smesa ohladi.
6. Začinite i poslužite.
5. Čorba od karfiola i sira
Potrebno je:
Glavica karfiola (iseckana na cvetiće, otprilike šest šolja)
Maslac
Iseckani crni luk
Krompir iseckan na kockice
Kocka za supu od povrća
Mleko
Tvrdi, rendani sir
Priprema:
Istopite maslac na tiganju, dodajte luk i kuvajte dok se ne izdinsta.
Dodajte karfiol, krompir, kocku od povrća, mleko i sir.
Sačekajte da provri, a potom smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 30 minuta.
Kada se ohladi, izblendajte mikserom kako biste dobili kremastu smesu.
Na kraju možete dodati još malo mleka.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna