Većina beba u osmom mesecu života ima po koji zubić, što je znak da im je potrebno davati malo čvršću hranu nego do sada.

Mleko

Mleko je i dalje neophodan deo menija i poželjno je da bude majčino. Ukoliko majka nema mleka bebi se daje adaptirana mlečna formula sa oznakom 2, ponekad može i jogurt, dok se kravlje mleko ostavlja za posle prvog rođendana.

Žitarice

Međutim, ni jedno mleko, pa ni majčino, u ovom uzrastu više nije dovoljno da bi zadovoljilo sve bebine nutritivne potrebe, pa joj se uveliko daje i nemlečna hrana: žitarice, povrće, voće, meso i žumance.

Ukoliko dete podnosi gluten, nema više ograničenja u vrsti žitarica koje mu se daju. Mogu se dodavati u vidu pahuljica mleku i voćnoj kaši, ali i u vidu žitnih kaša (palenta i sl.).

Meso

Od mesa se još uvek ne daje svinjsko i riba, ostale vrste mogu. Meso treba da je sitno seckano i umešano u kašu od povrća. Umesto mesa može da posluži i trvdo kuvano, pa ispasirano žumance (naizmenično: jedan dan meso, drugi dan žumance i tako redom).

Povrće

Sa uzrastom se širi i asortiman povrća koje odojče sme da jede. U osmom mesecu mu možete ponuditi: krompir, šargarepu, zelen, paštrnjak, karfiol, kupus, prokelj, brokole, mladi grašak, boraniju, spanać, papriku koja nije ljuta, ali sve to treba da bude bareno, a nešto i u obliku pirea sa mlekom koje dete pije.

Voće

Bebe naročito uživaju u voćnim kašama. Od voća bebi u osmom mesecu možete ponuditi sezonsko voće, osim jagodastog (jagode, maline, kupine). Sa aspekta alergije, najbezbednije su jabuke, šljive i kruške, pa tek onda breskve, kajsije, marele, banane. Grožđe je nezgodno, jer je beba još uvek mala da bi jela zrna, ali se ono nalazi u bezbednom obliku u industrijskim kašicama na kojima je uvek naznačen i najraniji uzrast u kome se mogu dati.

Bebi se, takođe, može ponuditi voće u obliku soka, naravno u razumnoj količini i ne pred spavanje.

Recepti

Krompir karfiol i žumance

Skuvati krompir sa karfiolom. Odvojeno obariti jaje. Kada je sve gotovo krompir, karfiol i osminu žumanceta izgnjećiti viljuškom.

Šargarepa i žumance

Šargarepu kuvati u 2dl vode. Malo pre nego što je potpuno skuvana dodati kukuruzni kriz i kuvati dok se ne zgusne. Obariti jaje. U kašu od šargarepe i kukuruznog griza dodati osminu žumanceta i izgnječiti viljuškom.

Belo meso

Pola belog mesa skuvati sa šargarepom i krompirom. Kada je gotovo, meso iseckati, a povrće izgnječiti viljuškom.

Krompir i blitva

Pred kraj kuvanja krompiru u vodu dodati četiri lista blitve očišćenih od peteljke. Kada je gotovo sve izgnječiti viljuškom.

Šargarepa, blitva i žumance

Pred kraj kuvanja, šargarepi dodati list blitve bez peteljke. Povrću dodati žumance (u zavisnosti dokle je beba stigla sa uvođenjem) i izgnječiti viljuškom. Po potrebi dodati instant pirinač ili pahuljice kako bi se zgusnulo.

Ručak za celu pordicu

U vodi skuvati batak, karabatak, pola crvene tikve, luk i krompir. Kada je gotovo, meso iseckati, a povrće izgnječiti viljuškom. Za ostatak porodice pripremiti sos po želji.

Recepti preuzeti iz knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte", dr mr. med Marije Mandić