Majčino mleko je nezamenljiv faktor u ishrani svakog deteta, međutim vremenom, zbog povećanih zahteva za kalorijama i vitaminima, majčino mleko više ne zadovoljava potrebu odojčadi. Drugim rečima - beba je spremna za uvođenje čvrste hrane.
Pravo vreme za taj, i mamu i bebu važan, trenutak je bebin četvrti mesec (nekada i kasnije) kada se po preporuci pedijatra najpre uvode žitarice, dok je sa uvođenjem voća i povrća najbolje početi u petom, odnosno šestom mesecu.
Evo nekoliko recepata za ukusne kašice koje možete spremati bebi već od navršenog četvrtog meseca...
Domaća kašica od kruške i pirinča
Potrebno je:
jedna kruška
dve kašike pirinča
Priprema
1. U malo vode kuvati dve ravne kašike pirinča desetak minuta.
2. U međuvremenu oguliti i očistiti krušku, te je iseći na sitnije komade.
3. Zatim ubaciti krušku u pirinač, poklopiti i kuvati još 5 do 7 minuta. Po potrebi dodavati vode, ali ne previše, toliko da na kraju kuvanja pirinač skoro sve upije. Ovako se čuvaju hranjive materije iz kruške i sve završe u kašici.
4. Na kraju sve izblendirati.
Na sledećoj strani potražite recepte za kašicu od breskve i banane i jabuke i zobi.
Kašica od breskve i banane
Potrebno je:
Jedna breskva
Pola banane srednje veličine
Priprema:
1. Oljuštite breskvu i izvadite košticu. Ukoliko smatrate da je neophodno, prokuvajte breskvu na pari, a zatim je izgnječite.
2. Potom izgnječite i bananu i pomešajte je s breskvom.
Jabuke i zob
Potrebno je:
1 mala jabuka
3 supene kašike zobi
170 mililitara vode
Priprema:
1. Oljuštite i izdubite jabuku. Isecite je na sitne kockice. Sipajte zob i vodu u posudu za kuvanje. Dodajte jabuke i kuvajte smesu pokrivenu, ali je često proveravajte – sve dok jabuke ne smekšaju, a zob se ne ukuva. Dok se kuva, mešajte i gnječite jabuke.
2. Ukoliko je neophodno, dodajte smesi mleko (majčino i adaptirano).
Na sledećoj strani potražite tri recepta za pripremu kašice od bundeve, krompira i šargarepe.
Kašica od bundeve
Potrebno je:
1 bundeva srednje veličine
Priprema:
1. Isecite bundevu na dva dela, izdubite je, a potom je 40 minuta pecite na 200 stepeni.
2. Nakon što je pečena, izvadite "mesnati" deo i stavite ga u blender.
3. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu.
Jednostavna kašica od šargarepe
Potrebno je:
jedna šargarepa (ili više, po želji)
Priprema:
1. Dobro očistite šargarepu, pa je isecite na sitne komade.
2. Kuvajte je na pari.
3. Kada je dobro skuvana, stavite je u blender ili je izgnječite viljuškom.
Ukusna kašica od krompira
Potrebno je:
Krompir
Voda
Majčino mleko
Priprema:
Krompir obarite, procedite i ispasirajte, a za razređivanje kašice možete koristiti i malo vode, majčino mleko.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna