Salata od pasulja na kosovski način
Potrebno vam je:
500 grama pasulja tetovca,
5 suvih ljutih paprika,
2 čena belog luka,
ulje,
sirće,
so.
Priprema:
Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.
Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.
Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.
Mešana riblja salata
Potrebno vam je:
2 velike konzerve tunjevine,
200g sardela iz konzerve,
1 zelena salata,
4 veća paradajza,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka
1 veza peršuna,
200 g boranije,
2 šake crnih maslina,
sok od 2 limuna,
6 kašika maslinovog ulja,
biber,
so.
Priprema:
Sardele i tunjevinu ocediti od ulja, iseći na komadiće i pomešati.
Boraniju obariti u slanoj vodi, pa je iseći na štapiće, crni luk sasvim sitno iseći, paradajz iseći na kockice, kao i masline kojima treba odstraniti košticu.
Sve pomešati i preliti marinadom od ulja, soka od limuna, seckanog belog luka i začina.
Servirati na listovima zelene salate posuto seckanim peršunom.
Služiti uz dvopek ili margarin.
Vitaminska salata od šargarepe
Potrebno vam je:
1 kg mlade šargarepe,
glavica crvenog luka,
1 veći koren đumbira,
3 čena belog luka,
2 kašike lista bosiljka,
kašika susamovog ili suncokretovog ulja,
kašika soja sosa,
sok od pola limuna,
kašičica korijandera.
Priprema:
Šargarepu očistite i izrendajte na trake, isto tako i đumbir, beli i crveni luk.
Pomešajte sve u posudi za salatu, pa začinite uljem, sitno iseckanim bosiljkom, sokom od limuna, soja sosom i korijanderom.
Po želji možete da salatu oblikujete u torticu.
Posna salata sa đumbirom
Potrebno vam je:
glavica zelene salate,
veza peršuna,
2 paradajza,
4 mlade rotkvice,
zreli avokado,
crveni grejpfrut,
2 struka mladog luka,
komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm,
sok od 2 limuna,
maslinovo ulje,
so
biber.
Priprema:
Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu.
Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk.
Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu.
Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte.
Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili.
Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.
Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Potrebno vam je:
300 g spanaća,
200 g kukuruza šećerca,
2 šargarepe,
2 limuna,
½ kašike selena,
so,
1,5 kašika maslinovog ulja.
Priprema:
Očišćen i oprani mladi spanać, odstranjenih peteljki iscepkati na sitnije deliće.
Kukuruz šećerac kratko obariti, a šargarepu iseckati u tanke i kratke trakice.
U zdeli za salatu ove sastojke pomešati, začiniti sa usitnjenim selenom i preliti s mešavinom soka od limuna, maslinovog ulja i soli.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna