Sastojci dovoljni za 4 porcije:
• 500 g testa za lazanje
• 350 g šampinjona
• 200 g bukovača
• 150 g shitake gljiva
• 100 g vrganj
• 1 vezica peršuna, list
• 1 kom ljubičasti luk
• 4 glavice luka
• 250 g gaude sira-punomasni
• 200 g kiselog mleka (20% masti)
• 3 kašike belog pšeničnog brašna
• 1 l kravljeg mleka, punomasno
• 2 kašike maslaca
• muškatni oraščić
• ulje maslinovo
• so
• mleveni biber
Priprema
1. Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mleko.
2. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.
3. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.
4. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.
5. Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.
6. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz hrskavu salatu.
Prijatno!
PROBAJTE I...
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.