Stručnjaci niškog Instituta za javno zdravlje upozoravaju i na moguću pojavu

Tokom poplava ne treba prilaziti električnoj instalaciji, treba izbegavati klizišta i odrone, a zbog zaštite od crevnih bolesti, treba redovno prati ruke i temeljno podgrevati hranu

crevnih zaraznih bolesti koje se prenose pijenjem zagađene vode, dodirom prljavim rukama ili preko garderobe koju su nosili ljudi u zagađenom području. Njihovi prvi simptomi su povišena temperatura, povraćanje, mučnina, malaksalost, grčevi u stomaku i proliv.

Uputstva za ponašanje tokom poplava

  •     Pratite informacije preko televizije, radija i putem interneta.
  •     Ukoliko postoji rizik od poplave, ne čekajući instrukcije, odmah pređite na viši sprat kuće.
  •     Ne prilazite električnoj instalaciji.
  •     Izbegavajte klizišta i odrone na terenu.
  •     Ne ometajte rad spasilačkih ekipa.

Uputstva za ponašanje posle poplava

  •     Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
  •     Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
  •     Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
  •     Pre provere ne koristite električne aparate.
  •     Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
  •     Predmete koje ne možete očistiti bacite.
  •     Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
  •     Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
  •     Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.

Kako se zaštititi od crevnih zaraznih bolesti

  •     Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
  •     Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
  •     Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
  •     Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
  •     Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
  •     Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
  •     Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
  •     Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
  •     Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
  •     Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
  •     Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni

Izvor: Južne vesti