Ishrana deteta u drugoj godini treba da bude raznolika. Uz kontrolu unosa masti, soli i šećera, možete mu davati sve što spremate za ostale članove porodice.

Evo nekoliko jednostavnih recepata...

Lazanje

Potrebno je:

- 300 g mlevene junetine

- pakovanje paste

- teglica sosa za špagete

- pakovanje krem sira

Priprema

Izdinstati meso, i za to vreme skuvati pastu. U podmazanu posudu sipati polovinu makarona, a preko njih polovinu pomešanih ostalih sastojaka. Ponoviti postupak. Peći 30 minuta na 190 stepeni.

PageBreak

Zapečena junetina i brokoli

Potrebno je:

- 200 g mlevene junetine

- šolja nekuvanih makarona

- šolja kuvanih cvetova brokolija

- pola šolje mleka

- pakovanje krem sira

- glavica crnog luka

- pola glavice belog luka

Priprema

Izdinstati junetinu. Za to vreme skuvati makarone prema uputstvu na pakovanju. Sve sastaviti, staviti u vatrostalnu posudu, pa u rernu. Peći poklopljeno dvadeset minuta, pa otklopiti i peći još deset minuta.PageBreak

Medeni kolač

Potrebno je:

- 180 g oštrog brašna

- 180 g mekog brašna

- dva jajeta

- šolja ipo mleka

- šolja mekinja

- četvrtina šolje ulja

- trećina šolje meda

- trećina šolje mlevenih oraha

-šolja rendane šargarepe

- kašičica praška za pecivo

- kašičica cimeta

- dve kašičice jabukovog sirćeta

Priprema

Pomešati suve sastojke. Kombinovati jaja, mleko, sirće, med i ulje, i umešati ih u suve sastojke. Dodati šargarepu i orahe. Peći na 190 stepeni, 20 minuta.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista