Ovog Uskrsa umesto torte ili kolača poslužite zanimljive i dekorativne kapkejkove (cupcakes). Ukusi su brojni (u nastavku je recept za kapkejk od šargarepe), a sa njihovim izgledom se možete igrati do “besvesti”. 

Kapkejk od šargarepe (Carrot cupcakes)

Potrebno je:

260 grama brašna

1 1/2 kašičicea sode bikarbone

1/2 kašičice soli

1 1/2 kašičica cimeta

4 velika jaja

1 šolja (200 grama) šećera

1 šolja (240 ml) ulja

2 šolje (210 grama) fino izrendane sveže šargarepe

1 šolja rendane jabuke (2 velike)

1/2 šolje (55 grama) brazilskog oraha ili oraha, grubo iseckanih

1 šolja (100 grama) suvog grožđa

Krem sir glazura:

1/2 šolje (113 grama) neslanog putera, sobne temperature

22o grama krem sira

3 šolje (330 grama) šećera u prahu 

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

Zagrejati rernu na 180 stepeni C . Podmazati maslacem kalupe za mafine ili staviti papirne korpice.

U odvojenoj činiji umutiti zajedno brašno, sodu bikarbonu , so i mleveni cimet.

U drugoj velikoj posudi umutiti jaja, šećer i ulje dok malo zgusne. Dodati brašno i mešati samo dok se ne sjedini. Sa velikom gumenom lopaticom ubaciti rendanu šargarepu, rendanu jabuka, iseckane orahe i suvo grožđe.

Ravnomerno podeliti testo u plehu i peći oko 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centru cupcakes ne izađe čista.

Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi. Premazati krem sir glazurom.

Krem sir glazura: Umutiti mikserom puter dok ne postane kremast zajedno sa krem sirom. Postepeno dodavati šećer u prahu dok ne postane glatko, na kraju dodati ekstrakt vanile.

Lepo dekorisani i ukusni kapkejkovi obogatiće uskršnju trpezu. Predlažemo vam ukus šargarepe i nekoliko načina da ih ukrasite.