U odrastanju većine dece plastelin već decenijama ima sigurno mesto, a često i omiljeno ako je reč o umetničkim dušama. Njegovo oblikovanje pod prstima, pravljenje najrazličitijih figura, zabavno je, razvija dečju maštu i motoriku, a uveliko doprinosi i kreativnosti.

Ukoliko vaše dete voli plastelin, igru sa njim možete učiniti još interesantnijom, tako što ćete zajedno napraviti plastelinsku masu. Razloga da to učinite je mnogo. Ovaj plastelin ne sadrži toksične materije, a može da širi miris koji najviše volite.

Evo šta vam je za to potrebno:

šoljica vode, šoljica glatkog brašna, pola šoljice soli, dve kašike biljnog ulja, boja za hranu po izboru i dve kašike vinske kiseline (smesi daje elastičnost, kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, a ako je ne pronađete koristite limunsku kiselinu ili prašak za pecivo).

Priprema

U dubokoj šerpi pomešajte brašno, so i vinsku kiselinu. Dodajte vodu, mešajte dok masa ne postane glatka, pa dodajte ulje.

Smesu potom stavite na srednje jaku vatru i stalno mešajte, da testo ne bi zagorelo. Kada smesa počne da se odvaja od ivica šerpe i grupiše se na njenoj sredini (liči na pire krompir), skinite je sa šporeta i ostavite da se hladi dvadesetak minuta. Isprobajte je ohlađenu. Ako ne podseća dovoljno na pravi plastelin, vratite je na ringlu i još malo mešajte.

Bojenje

Na radnu površinu stavite zaštitnu plastiku i plastičnim rukavicama valjajte testo. Mesite ga dok ne postane glatko. Sad ga podelite u nekoliko loptica, odnosno onoliko u koliko boja ćete ih farbati. Na sredini svake loptice izbušite rupu i tu nakapajte koncentrovanu boju. Zatvorite rupu i ponovo mesite. Ako stavite malo boje, plastelin će imati svetliju nijansu. Za intenzivniju boju dodajte što više farbe. Možete dodati i šljokice, ili nekoliko kapi eteričnog ulja, kako bi plastelin mirisao.

E, sada je zaista gotov. Ofarban je, mirišljav i spreman za igru. Odmah možete da počnete da ga oblikujete. Ipak, da bi vam potrajao, posle korišćenja ga stavite u posudice sa poklopcem, ili u plastične kesice i čuvajte ga na hladnom i suvom mestu.